Близо 19 000 е-справки за прогнозния размер на пенсията са направени за месец

Близо 19 000 е-справки за прогнозния размер на пенсията са направени за месец

Справки за прогнозния размер на пенсията на 18 841 души са били направени в електронния калкулатор на НОИ от 4 май досега, отчетоха във вторник от института.

Електронният калкулатор бе актуализиран след влизането в сила на промените в методиката за изчисляване на индивидуалния коефициент. Бъдещите пенсионери трябва да изберат дали коефициентът да бъде изчислен по старата методика с избор на 3 благоприятни години преди 1997 г. или по новата методика, при която се гледа само доходът след 2000 година.

Услугата е в помощ за пенсионерите, за да се ориентират по кой от двата възможни начина за изчисляване ще се получава по-висока пенсия.

Като част от популяризирането на промените в нормативната уредба през май т.г. НОИ организира и информационна кампания за жителите на по-малките и по-отдалечените населени места в цялата страна.

Общо 1561 бъдещи пенсионери са се консултирали относно вариантите за изчисляване на индивидуалния коефициент на бъдещата им пенсия. От тях 881 са задали своите въпроси по темата в постоянните приемни и изнесени работни места на института, а със специално създадените мобилни екипи са се срещнали 660.

По време на срещите с експертите от мобилните групи над 1200 лица са потърсили консултации и по други пенсионни въпроси. 

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?