Близо 2 години закъснение за 16 км нов участък от "Хемус" (видео)

Пускането на магистралата между Белокопитово и Буховци се отлага за края на годината

Близо 2 години закъснение за 16 км нов участък от "Хемус" (видео)

С около година и половина закъснява пускането на почти готовия вече участък от магистрала "Хемус" между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово" с дължина 16 километра.

Читатели на Mediapool се чудят защо готовият, според тях участък, не се пуска в движение. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) казаха в отговор на Mediapool, че на обекта все още работят археолози и това е причината за забавянето на пускането на отсечката.

Местните твърдят обаче, че археолозите работят отстрани на готовия участък и според тях нищо не пречи той да бъде пуснат в експлоатация, за да се улесни трафикът до морето.

От отговора на МРРБ става ясно, че до края на годината едва ли участъкът от 16 км ще бъде пуснат, защото е направено ново удължаване на срока.

"Крайният срок за изпълнение на строително-монтажните работи на 16 км участък от магистрала "Хемус" между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово", на територията на областите Търговище и Шумен, е краят на ноември 2021 г., след което предстои подписване на Акт образец 15 и въвеждане в експлоатация", се казва в отговора на МРРБ до Mediapool.

Археолози бавят обекта

В него е посочено, че срокът на договора е удължен поради продължителни отчуждителни процедури и извършване на археологически проучвания.

Работата на археолозите на една от двете площадки за отдих не е приключила и поради това не могат да се изпълнят предвидените дейности в техническия проект, твърдят от МРРБ.

Към момента на обекта се изпълнява почистване на строителната площадка, изкопи, укрепване на откоси, банкети и основни пластове, асфалтови пластове, отводняване, реконструкция на инженерни мрежи, пътно платно, пътни принадлежности, се казва още в отговора на МРРБ.

Четири години за 16 км магистрала

Строителството на 16-километровия участък на магистрала "Хемус" между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово" се строи вече четвърта година.

Това е последният участък, чийто изпълнител ДЗЗД "Хемус 16320" беше избран с обществена поръчка. Договорът с тях за 143.7 млн. лв. с ДДС беше подписан в края на септември 2017 г. В обединението влизат "Инфра експерт", "Пътинженерингстрой-Т", "Автомагистрали - Черно море" и Трансконсулт-22".

Реално строителите влязоха на обекта през август 2018 г. Съгласно първоначално подписаният договор срокът за изпълнение беше 910 календарни дни (около 30 месеца). Тоест, участъкът трябваше да е готов през пролетта на 2020 г.

Това обаче не се случи, заради бавни отчуждителни процудери от страна на държавата и археологически разкопки. От тогава непрекъснато се обещава, че обектът ще е готов първо до края на 2020 г., след това до пролетта на 2021 г., а сега за края на годината. Дали и този срок ще се спази предстои да видим.


Видео: Валери Захов, Булфото

Споделяне

Още от България