Близо 2 млн. лв. са дарени за Хитрино със смс и по банков път

Снимка: БГНЕС

Близо два милиона лева са дарени от чрез кратки текстови съобщения (смс) и по банков път за пострадалите жители на шуменското сила Хитрино, където на 10 декември дерайлира влакова товарна композиция и теч на гориво предизвика взрив, убил седмина и ранил 26 души. Това съобщиха от Българския червен кръст в петък.

Повече от 1 милион смс-и на стойност от лев са изплатили българите на тел. 1466, а финансовата подкрепа по банков път е в размер на 907 156 лв.

На 28 декември сутринта в централата на БЧК ще се проведе първото заседание на Обществения съвет за управление на финансовите средства от кампанията за Хитрино. Ще бъдат обсъдени нуждите от подпомагане на пострадалото население и как ще бъдат разпределяни набраните по кампанията средства, посочват от организацията.

В Хитрино положението остава тежко, макар хората от селото да се върнаха по домовете си, част от които са тежко пострадали от взрива, а 15 къщи са разрушени.

След инцидента правителството отпусна 10 млн. лв. за възстановяване на селото. Местната власт също така може да кандидатства за 20 млн. лв. по програмата за развитие на селските райони за преодоляване на последиите от взрива. От камарата на строителите обещаха да построят безвъзмездно десет къщи на останалите без дом хора.

Заради инцидента, който според прокуратурата е станал най-вече заради превишената двойно разрешена скорост за навлизане в жп гарата от 40 км/ч, Шуменският окръжен съд остави в ареста за постоянно първия машинист Димитър Михнев. Помощникът му Радослав Петков бе освободен, тъй като не е можел да влияе на скоростта на движение на влака. Неговото отговорност обаче е била да следи сигнализацията, чиито предупреждения за намаление на скоростта са били пренебрегнати.

Споделяне

Още от България