Близо 20% от покупките на жилища в големите градове стават с ипотечни кредити

В последните години се наблюдава тенденция на стабилно увеличаване на броя на закупените жилища чрез използване на банкови кредити, показва анализ на маркетинговия отдел на Биохим.

Около 10% до 20% от сделките за закупуване на жилища в София, Пловдив и Варна се финансират по този начин по наблюденията на брокери на недвижими имоти в тези градове.

Изследването на Биохим показва, че в резултат на увеличената конкуренция средните годишни лихвени проценти са паднали от 16-18% през 2000 г. на 12-14% през 2003 г. В същото време срокът на кредита се е увеличил и вече достига 15-20 години.

Според изпълнителния директор на банката Мария Илиева ипотечните кредити са особено атрактивни за хора, които в момента плащат наем, защото месечната вноска по кредита им е съвсем малко по-висока от плащането на наем.

По данни на Националния статистически институт в България има 3.7 млн. домакинства в България, от които 2.3 млн. са в градовете и 1.4 млн. са в селата. 4.7% от тях планират да направят ремонт на домовете си тази година, а 1.1% имат намерение да купят си купят нов дом.

Споделяне

Още от Бизнес