Близо 200 столетника липсват в НОИ, но са в избирателните списъци

Кабинетът продължава с чистенето на “мъртвите души”

Близо 200 столетника липсват в регистрите на НОИ, но фигурират в избирателните списъци. Това стана ясно от думите на вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Тя унери, че Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) продължава с актуализацията на избирателните списъци така както е разписано в Изборния кодекс.

 

Както предшественичката си Лиляна Павлова, така и министър Захариева обясни, че не трябва да се прави сравнение между данните от националното преброяване на НСИ от 2011 г. и лицата попаднали в избирателните списъци. Разликата е около 800 000 души, които се повяват в избирателните списъци.

 

“Аналогия не може да се прави между двете, защото целта и механизма на двата начина е различен. Едното са чисто статистически данни, техният метод е анкетен, всеки сам се преброява, докато националната база данни “Население и избирателните списъци”, които почиват на тази база, се формират единствено и само на официални удостоверителни документи – актове за раждане или за смърт”, каза Екатерина Захариева.

 

Тя съобщи, че са направени проверки за засичането дали 630-те столетника са живи и здрави. По случая е ГРАО е направила запитвания до НОИ, МВР и до общините, в които са регистрирани столетниците. В Министерството на регионалното развитие са получени отговори на тези писма.

 

В регистрите на НОИ фигурират 438 столетника. От тях 279 получават пенсия, а 159 не получават. Според данните на МВР 24-ма столетника са починала, а за други 26 има непълни данни. В резултат на събраната информация, списъкът е редуциран, каза Захариева. Според нея “очевидно е, че останалите столетници са живи” и затова те са включени в избирателните списъци.

 

Възрастните над 100 години са намалели от 668 на 630 души от референдума на 27 януари до изборите на 12 май, сочат последните данни на ГРАО.

Относно хората, които са в чужбина, но са в избирателните списъци у нас Захариева обясни, че са се свързали с посолствата в чужбина с молба да се свържат с роднините на лицата, за които е установено, че се намират извън граница. “Проблемът е, че в част от европейските държави не е изискване по закон да се представят актовете за смърт. Те стигат до общинските служби преди всичко, когато трябва да се уреждат имуществени отношения”, каза Екатерина Захариева.

 

Премиерът Марин Райков призова българите в чужбина, които са особено активни в писането на петиции, да бъдат толкова активи и да заявят искане за разкриване на избирателна секция по съответния ред в посолството.

 

Допълнително още 160 000 лв. към вече утвърдените 550 000 лв., ще бъдат насочени за провеждането на изборите в чужбина, каза Марин Райков.

 

ГРАО е предоставил на общините списъците в предвидения срок до 1 април. Общият брой гласоподаватели включени в тях е 6 956 890 души, което е с 7770 повече спрямо референдума на 27 януари.

От днес всеки може да провери дали е включен в списъците. Чрез SMS на номер 18429 за всички мобилни оператори гражданите могат да проверят изборната секция, в която могат да гласуват. Има осигурен и безплатен номер 080014726. Срещу ЕГН всеки може да провери къде може да гласува.

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013