Близо 200 таксиметрови шофьори в София работят с отнети книжки

Близо 200 таксиметрови шофьори в София работят с отнети книжки

Близо 200 шофьори на таксита в София са с отнета книжка или предстои да им бъде отнета заради натрупани актове. Това показва проверка на столичната пътна полиция, обхванала 6450 шофьори на таксита, съобщиха от МВР.

Проверката е направена след среща на ръководството на СДВР с големите таксиметрови компании, на която двете страни са се договорили за съдействие и недопускане на сериозни инциденти.

Сто и един таксиметрови водачи се движат с отнети шофьорски книжки за изчерпани точки, 34-ма возят клиенти с отнета книжка за алкохол. 64-ма нямат гражданска отговорност, поясняват от СДВР.

Проверката в архивите на пътната полиция показа, че девет водачи на таксиметрови автомобили са неправоспособни, а други 146 се движат с изтекъл срок на шофьорската си книжка.

На близо 1200 шофьори от проверените предстои връчване на наказателни постановления, в столичната пътна полиция трябва да се явят 160, които са официално призовани, съобщават още от МВР.

От столичната пътна полиция уверяват, че е създадена необходимата организация всички водачи—нарушители да бъдат санкционирани по най-бързия начин. Още 30 по-малки таксиметрови фирми са заявили желание за съвместна дейност и са предоставили данни за техните служители, които ще бъдат проверени по същия начин, допълват от СДВР.

В началото на април полицията задържа таксиметров шофьор със солидно криминално минало, пребил и изнасилил 21-годишна жена. На 24 март шофьорът на такси Димитър Юлчев уби на пешеходна пътека известната пианистка Илиана Батембергска – Ненова и нейната приятелка Мария Павлова. 25-годишният шофьор имал над 50 акта и книжката му е била отнемана.

Споделяне

Още от България