Близо 2000 души са осъдени за данъчни престъпления през 2011 година

Близо 2000 души са осъдени за данъчни престъпления през 2011 година

През миналата година 1979 души са били осъдени за извършени от тях данъчни престъпления. Това е близо три пъти повече спрямо 2009 г. и с над 56% увеличение в сравнение с 2010 г., показват данни от годишния доклад на прокуратурата, разпространени от пресцентъра на Националната агенция за приходите (НАП).

Значителен ръст отчитат от държавното обвинение и в образуваните и решени досъдебни производства по данъчни дела. По-малко от 3% са оправданите за този род престъпления, пише още в документа.

Сред главните причини за подобрението в резултатите е повишената активност на данъчните органи в сигнализирането за данъчни престъпления, се отбелязва в прессъобщението.

От НАП припомнят, че от четири години във всеки от областните градове в страната работят координационни центрове, съставени от служители на агенцията, правоохранителните органи и прокуратурата. Основната задача на тези звена е съвместно да обсъждат случаи, при които има данни за данъчни престъпления, да събират доказателства и да обменят експертни становища по данъчния и наказателния процес.

Споделяне

Още от Бизнес