Близо 2000 души са влезли незаконно у нас през миналата година

Близо 2000 души са влезли незаконно у нас през миналата година

Почти 2000 души са влезли незаконно в България през 2018 г. Това е записано в миграционната статистика на МВР.

От данните става ясно, че въпреки оградата по границата с Турция, за която бяха дадени стотици милиони, и усилената охрана по браздата, няма пречка да се влезе незаконно.

До 23 декември полицията е установила 1807 незаконно пребиваващи у нас. Най-много от тях са от Афганистан – 47.5%. Има и немалко иракчани (26.6%), както и сирийци (10,.2%). Голяма част от тях (1000 души) за първи път са влезли в България през миналата година.

Че скъпоструващата ограда не спира мигрантския натиск, сочи и фактът, че голяма част от незаконните влизания са през зелена граница. Тоест, през места, които би трябвало да са защитени от същата ограда. От общо 648 задържани на вход човека, 405 са заловени на зелена граница. Само 243 са минали през граничните пунктове.

Влезлите незаконно в България чужденци масово бягат към Западна Европа, става ясно от статистиката. Броят на арестуваните на вход е почти равен на задържаните на изход. Според данните 648 са арестувани при опит да влязат и 632 – докато се опитват да напуснат страната. Бягствата са предимно през сръбската (392 случая) и през румънската (185 случая) граница.

Продължават и масовите бягства от центровете за бежанци. В общия случай хората се настаняват в тях, само за да получат статут. След това ги напускат и търсят начин да продължат към сръбската граница. Статистиката сочи, че само за седмицата между 17 и 23 декември от тези центрове са избягали 84 души. За същия период статут е даден на 59 човека.

Заради масовите бягства центровете на държавна агенция "Бежанци" стоят празни, става ясно от данните. Общият капацитет на местата за настаняване е 5190. Към 23 декември в тях са били настанени 523 души, т.е. Били са запълнени 10% от местата в центровете.

По-пълни са били арестите на дирекция "Миграция" към МВР – в тях е имало 186 човека от максимално 700 или 26% запълнен капацитет. Те обаче са от затворен тип, т.е. на задържаните не се позволява да излизат, докато не бъдат прехвърлени към агенцията, от която получават и статут.

Споделяне

Още по темата

Още от България