100-годишнина

Близо 2000 пасажери на два круизни лайнера отбелязаха потъването на "Титаник"

Близо 2000 пасажери на два круизни лайнера отбелязаха потъването на "Титаник"

Близо 2000 пасажери на двата круизни лайнера "Азамара джърни" и "Балморал" отбелязаха 100-годишнината от потъването на "Титаник", като направиха възстановка на мястото на трагичния инцидент в северните части на Атлантическия океан, предаде в неделя Франс прес.

"Азамара джърни" потегли във вторник от пристанището в Ню Йорк с общо 440 пътници на борда си, които отбелязаха потъването на Титаник на два пъти - в часа, в който корабът на 14 април малко преди полунощ се е ударил в айсберг, и в часа, в който корабът е потънал около три часа след това в нощта на 14 срещу 15 април.

Те бяха облечени в автентични тоалети отпреди век, като по време на събитието изслушаха отново всички съобщения за сблъсъка с айсберга и за помощ, които преди 100 години е изпратил капитанът на "Титаник", а после участваха във възпоменателна служба, произнесоха молитви в памет на жертвите и хвърлиха венци във водата.

Над 1300 пасажери, пътуващи на борда на "Балморал" преминаха през реалния маршрут на "Титаник", потегляйки от британското пристанище Саутхемптън. На около 600 километра от остров Нюфаундленд на лайнера бе обслужена заупокойна молитва, пътниците хвърлиха цветя във водата и изслушаха как корабният оркестър изпълнява "Nearer My God To Thee", свирено от оркестъра на "Титаник", докато корабът е потъвал, предаде ИТАР-ТАСС. Събитието бе излъчвано директно по ББС.

Пасажерите на Балморал са от 20 различни страни. Те започнаха пътуването си на 8 април. Цената на билетите им варираше от 2799 до 5995 британски лири. Продажбата им започна още през 2008 г. Петдесет от пасажерите са потомци на жертвите на "Титаник", отбелязва БТА.

Легендарният кораб се удря през 1912 г. удари в айсберг в 23.40 часа на 14 април и потъва почти три часа след сблъсъка. На борда му пътуват От над 2200 пътници и екипаж, над 1500от които загиват при инцидента.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?