Близо 2.5 милиона мюсюлмани взеха участие в тазгодишния хадж в Саудитска Арабия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 2.5 милиона поклонници взеха днес участие в символично убиване с камъни на Сатаната - един от заключителните ритуали на годишното поклонение хадж, бележещ началото на най-големия мюсюлмански празник, Айд ал Адха, предаде Асошиейтед прес.

Саудитска Арабия каза, че 1.85 милиона поклонници от над 160 страни са пристигнали в кралството за тазгодишния хадж. Още 634 000 са дошли от самата Саудитска Арабия, близо 70 процента от които са жители на кралството, но не са саудитци.

Мина е широка долина край Мека, където са разпънати хиляди палатки с климатици, за да подслонят поклонниците за финалния етап от хаджа.

Заради малкото пространство между палатките там стават най-големите трагедии. През 2015 г. в Мина загинаха над 2400 души при блъсканица. След това саудитското правителство разшири пътищата и следи потока от хора с помощта на десетки хиляди войници, гвардейци, полицаи и камери.

Саудитски медии съобщиха, че крал Салман е посетил днес Мина, за да инспектира качеството на услугите, предоставяни по време на хаджа. Сред гостите му за тазгодишното поклонение са 200 оцелели и роднини на жертвите на нападенията срещу джамии в Нова Зеландия, където въоръжен мъж уби 51 души през март.

В Мина поклонниците извървяват дълъг път пеша до многоетажен комплекс, където има големи стълбове. Те замерят три стълба с по седем камъчета, с което символично прогонват злото и греха.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?