Близо 25% от децата в градините в София са хронично болни

Близо 25% от децата в градините в София са хронично болни

Близо една четвърт от децата, записани в софийските ясли и детски градини, са с хронични заболявания. Това показва проучване на неправителствената организация Национален комитет за качествена и иновативна образователна система. То е направено на базата на информацията в системата за кандидатстване и прием в общинските детски градини.

Според представители на същата тази организация приемът с протокол от комисия, че детето е с хронично заболяване, е възможност за влизане в градина или ясла по "втория начин". За това от комитета искаха промяна на правилата за прием в градините. В крайна сметка общинският съвет реши да ограничи местата за деца с хронични заболявания и те да бъдат приемани през електронната система като останалите, а не на място в детските градини.

От Националния комитет за качествена и иновативна образователна система са изпратили писмо до Министерството на здравеопазването с искане да се направи работна група, която да анализира от какво страдат децата в София и да се търсят причини и решения за подобряване на здравния им статус. Според организацията данните за толкова много болни деца са тревожни. Писмо с подобно съдържание е изпратено и до Световната здравна организация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?