Близо 2500 общественици искат оставките на Кошлуков и членовете на СЕМ (обновена)

БОЕЦ ще блокира сградата на "Сан Стефано" 29 тази вечер

Близо 2500 общественици искат оставките на Кошлуков и членовете на СЕМ (обновена)

Журналисти и общественици подновяват подписката си от преди година с искане за оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, като този път към нея се добавят и оставките на членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Междувременно от гражданско движение "БОЕЦ" съобщиха, че продължават акцията си с искане за оставката на генералния директор на БНТ и ефективно ще блокират сградата на "Сан Стефано" 29 тази вечер в 18:30 часа.

Поводът за рестарт на подписката, която миналата година събра подкрепа от близо 2000 души, а сега са вече близо 2500, е пресконференцията на министъра на културата проф. Велислав Минеков от 8 юни. На нея той обърна внимание на факта, че Емил Кошлуков може да не е избран легитимно от СЕМ и призова НОИ и НАП да проверят дали трудовият стаж на директора на БНТ в телевизия "Алфа" е изфабрикуван или е истински.

Министърът на културата обърна и внимание, че трябва да се провери дали Кошлуков не попада и под санкциите на закона "Магнитски", тъй като е бил свързан с фирми на Делян Пеевски.

Повод за рестартиране на подписката е и полученото в сряда в Министерство на културата писмо от неназовани "журналистически организации в БНТ", които защитават Кошлуков и обвиняват министъра на културата в злоупотреба с власт и намеса в редакционната им политика, както и заплашителното писмо на Управителния съвет на БНТ.

"Ние рестартираме нашата подписка от преди година с искане за оставка на генералния директор на БНТ и вече настояваме и за оставката на СЕМ - органът, който го избира и който си затваря очите пред всички нарушения на Закона за радио и телевизия, които се извършват системно в БНТ", се казва в отвореното писмо на журналистите, сред които са Марио Гаврилов, Камен Алипиев, Роберт Ковачев, Марияна Пунчева и други. Всички те бяха уволнени от Кошлуков.

Те се мотивират че искат оставките и на членовете на регулатора заради "недопустимото мълчание" на СЕМ по искането им за мониторинг на отразяването от БНТ на събитията в страната през лятото на 2020 г., както и за "системното излъчване по обществената медия на новини с невярно съдържание и освобождаването на утвърдени журналисти от БНТ с цел реваншизъм, отмъщение и сплашване на колегите им вътре в телевизията".

Всички тези фактори са довели до "забележителната пресконференция на Министерство на културата", се казва в отвореното писмо, с което се подкрепя проф. Велислав Минеков.

"Всичко това е и още едно доказателство за тоталния провал на СЕМ в сегашния му състав, формиран от политически зависими и даже некомпетентни членове, които не могат да осигурят нормална за една европейска страна медийна среда", се казва в отвореното писмо.

В него е посочено още, че "през последните 2 години СЕМ демонстрира липса на реакция срещу фалшивите новини, срещу неспазването на лицензията на БНТ, срещу неизпълнението на програмата, с която генералният директор е кандидатствал за длъжността, както и липса на какъвто и да било контрол над дейността, съдържанието и финансите на БНТ".

"Според настоящия закон излиза, че БНТ е напълно безконтролна и зависима от политическата власт и че нейният генерален директор може да взима еднолични, съобразени единствено с управляващите политици, решения, което на практика превърна БНТ в партийна телевизия", е посочено в писмото.

За това не е случайно, че през последната година България се срина до срамното 112-то място в класацията на "Репортери без граници", като в доклада на организацията изрично се споменава БНТ и нейният настоящ ръководител.

"БНТ и нейният генерален директор бяха посочени изрично и в доклад на "Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа" като основен фактор за несвободното и плачевно състояние на медийната среда в България. Срам ни е, че доживяхме БНТ, която се радваше на най-голямо доверие сред зрителите, да се цитира като символ на журналистическа НЕсвобода!", е посочено още в писмото.

БНТ търпи непоправими имиджови щети и от тоталното компрометиране на Обществения си съвет след разкритията на министър Минеков за противозаконния стил на управление на НДК, чийто изпълнителен директор Борислав Велков е председател на Обществения съвет на БНТ и защитник на управлението на Емил Кошлуков, пише в писмото.

Във връзка с тези факти подновяваме исканията си от лятото на 2020 г. и приканваме още хора да се присъединят към онези близо 2000 души, които подписаха отвореното ни писмо за оставката на Емил Кошлуков и за възобновяването на обществения статут, свободата и плурализма в БНТ, като настояваме за:

- незабавната оставка на Емил Кошлуков като генерален директор на БНТ;
- незабавна оставка на СЕМ и старт на преформатиране, включително и законодателно, на начина на избор и функциониране на медийния регулатор;
- незабавни действия на контролните държавни органи с оглед изясняване на някои притеснителни факти относно финансовото управление на БНТ.

Подписалите писмото се обръщат и към колегите си в телевизията с въпроси по повод поредната анонимна декларация, в която се позовават на редакционната си независимост, гарантирана от Закона за радио и телевизия:

- къде беше вашата независимост, когато една знакова джипка бръмча безсмислено в ефира на обществената медия по време на публицистично предаване и когато без особена съпротива приемахте указанията да не се казва лоша дума срещу силните на деня;
- къде беше вашата независимост, когато ви нареждаха да се канят едни и да не се канят други гости и когато утвърдени формати за култура и духовност бяха заменени с пошли предавания, които пропагандират долнопробна чалга субкултура;
- къде беше вашата независимост, когато уважавани и утвърдени журналисти - ваши свободомислещи колеги - бяха изгонени от БНТ и заменени с послушни и безлични "калинки";
- къде беше вашата независимост, когато месеци наред представяхте едностранчиво действителността в България и нарушавахте базисни принципи на плурализма и на изискванията към БНТ като обществена медия и когато години наред избягвахте темата за корупцията в управлението и допуснахте да бъдете управлявани от сили извън БНТ, които я превърнаха в пропагандна машина за манипулиране на общественото мнение;
- къде ще бъде вашата независимост, когато не давате думата на несъгласните със стила на управление на Кошлуков, а всеотдайно отразявате всяко мнение в негова защита?

"Страхът, колеги, е извинение, с което гарантирате кариерното си оцеляване, но страхът е и средството, с което се подлагате на професионално и личностно обезценяване и унижение. Така губите достойнството си - единственият истински и безценен капитал в нашата професия", завършва отвореното писмо.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество