Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Близо 2.9 млрд. лева ще получат земеделците през 2020 г.

Плащанията са изтеглени по-рано, най-големи са субсидиите за единица площ

0 коментара
Близо 2.9 млрд. лева ще получат земеделците през 2020 г.

Около 2.9 млрд. лева подпомагане ще получат земеделските производители през 2020 г. Това стана ясно след като правителството одобри годишните разчети за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд "Земеделие".

Планирани са общо 2.8988 млрд. лева за финансиране на директните плащания на площ, пазарните мерки, Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и Програмата за морско дело и рибарство. От тях 2.6331 млрд. лева са за сметка на ЕС и 265.7 млн. лева - от националния бюджет.

Най-големите субсидии са за единица площ

Над половината от средствата – 1.5674 млрд. лв., ще бъдат разплатени по схемата за единно плащане на площ и за обвързани с производството плащания за животни, плодове, зеленчуци и други култури.

По линия на директните плащания от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са заложени 298.9 млн. лв. Те обхващат направленията агроекология и климат, биологично земеделие и Натура 2000.

За развитие на селските райони са предвидени 843.5 млн. лв. Основно парите ще са за материални активи (мярка 4), за развитие на стопанството и стопанската дейност (мярка 6), за основни услуги и обновяване на селата (мярка 7) и ЛИДЕР (мярка 19).

По Програмата за морско дело и рибарство са разчетени 61 млн. лв.

За пазарни мерки, включително за Националната програма по пчеларство, схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, преструктуриране на лозовите масиви, промоционални програми и други схеми, са предвидени 128 млн. лв.

Плащанията за Кампания 2019 са изтеглени по-рано

През тази година трябва да бъдат направени плащанията за Кампания 2019. Те ще бъдат изтеглени по-рано от плащанията спрямо миналата година, обеща изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев неотдавна.

Новото ръководство на ДФЗ прави опит да провежда открита политика и да спазва сроковете за плащане. В средата на януари фондът публикува индикативен график за предстоящите оторизации по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2019.

Първото плащане за тази година ще бъде направена на 31 януари, когато ще се преведе втори транш по преходната национална помощ за говеда, необвързана с производството, обеща Грудев.

През февруари ще започнат плащанията по "Агроекология и климат" (мярка 10). На 21 февруари фермерите може да очакват подпомагане в двете направления – за пасторализъм и редки местни породи. За сравнение през 2019 г. плащанията стартираха на 22 април. Това означава, че тази година субсидията ще се изплати с около 2 месеца по-рано, отбеляза Грудев.

Тютюнопроизводителите също ще получат субсидиите си с два месеца по-рано от миналата година. Средствата ще им бъдат преведени на 20 февруари, допълни Грудев.

Най-чаканите плащания са свързани със схемите за обвързана подкрепа в сектор "Плодове и зеленчуци". Преводите по 8-те направления ще бъдат разположени поетапно във времето между 13 март и 20 март 2020 г. – с половин месец по-рано от миналата година. Васил Грудев припомни, че до края на януари стопаните доказват с документи произведената и реализирана продукция. Изпълнителният директор на фонда призова фермерите да бъдат коректни при отчитането на документите по схемата.

На 23 март ще бъдат наредени средствата по схемата за преразпределително плащане (СПП). Индикативният бюджет е 109 млн. лева. Плащането ще бъде направено с 15 дни по-рано спрямо миналата година.

За 17 април е планирана схемата за зелени директни плащания, чиито бюджет е 467 млн. лева.

Преразпределителното плащане и зелените директни плащания ще бъдат извършени според окончателния слой "Площи, допустими за подпомагане". Същото важи и за останалите направления по мярка 10 "Агроекология и климат", които ще започнат от 1 април и ще продължат до 20 април.

Плащанията по "Натура-2000" и Рамковата директива за водите ще започнат от 4 май. Те ще бъдат изтеглени с 13 дни по-рано спрямо 2019 г.

Субсидиите за протеинови култури са заложени в графика за 8 май, а плащането за памук - за 10 май.

Едно от най-важните плащания - за биологичното производство (мярка 11), се очаква да стане на 20 май, обяви Грудев. Той подчерта, че това може да стане само при условие, че към 31 март регистърът на биопроизводителите, поддържан от Министерството на земеделието, е наличен на 100% и работи. Така ще може да се направят проверки преди началото на плащането от една страна, а от друга – ще се спази поетият към ЕК ангажимент.

В средата на месец май ще се осъществят и окончателните плащания по НР1 и НР2, които ДФЗ авансово разплати през ноември 2019 г.

Окончателните плащания по СЕПП ще са в периода 1-5 юни, а тези за младите земеделски стопани - на 10 юни.

Дребни земеделски производители ще получат субсидиите си на 20 юни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.