Близо 30 000 ваксинирани за 3 дни, включват се лични лекари и мобилни екипи

Борисов хвърли полицията и пожарната във ваксинацията

Близо 30 000 ваксинирани за 3 дни, включват се лични лекари и мобилни екипи

Близо 30 000 ваксини срещу Covid-19 са поставени през последните 3 дни у нас след обявените зелени коридори за имунизация на всеки желаещ. От понеделник започва имунизацията при личните лекари, които досега съставяха списъци с желаещи от пациентските си листи. Също от днес в страната тръгват и 25 мобилни екипа за имунизация в отдалечените населени места, обяви здравният министър Костадин Ангелов на съвещание при премиера Бойко Борисов в понеделник. Мобилните екипи ще са на разположение на в населени места, където личните лекари не могат да стигнат. Координацията ще става между здравните власти и кметовете на населени места.

Борисов хвърли полиция и пожарна във ваксинацията

Премиерът Бойко Борисов разпореди ваксините да стигнат до всяко населено място, включително със съдействието на пожарна и полиция: "Полицията, Пожарната, Гранична (полиция б.р.)  - в труднодостъпните райони. Линейките, които са ни "4 по 4" – организирате екипи и в най-отдалечения, най-малки 10, 5, 17 – колкото има желаещи, трябва да бъдат ваксинирани! Да няма разлика между големи и малки, и отдалечени населени места. Тази организация искам да се създаде и да се действа на максимални обороти".

"Всички ваксини са добри"

Борисов коментира, че всички ваксини прилагани в момента у нас ваксини са добри. "Най-свирепата, това е Европейската агенция за лекарствата, където няма компромис. Така че, която и да се сложи, все е добра! Доказано е, че и трите са добри, или петте. 18 милиона ваксини сме платили реално, така че ще има за всички. Мисля, че можем да минем по 15-20 хиляди на ден след като се включат сега и личните лекари и много разчитаме и на тях, и ваксинираните, за да можем да не дадем да се вдигне вълната повече и да живеят хората в страх", каза още Борисов.

Здравните власти отчетоха засилен интерес към дадената възможност за ваксинация на всички желаещи с ваксината на AstraZeneca, от която страната ни разполага с най-големи количества. До рекордния брой 30 000 имунизирани за 3 дни се стигна след като в петък бяха ваксинирани 14 000 души, в събота 4000 и в неделя – 11 000. Директорът на "Пирогов" Асен Балтов съобщи в понеделник сутринта, че 1950 души са получили първата доза от ваксината на "АstraZeneca" от петък следобед до неделя вечерта. Няма данни за остри реакции при никой от ваксинираните. Имало е обаждания с оплаквания за повишена температура, което е обичайна постваксинална реакция.

Сутрин – по план, следобед – през "зелен коридор"

И през седмицата зелените коридори за ваксинация на всички желаещи ще продължат, като успоредно ще се изпълняват и фазите от имунизационния план, които са по предварително утвърдени графици. Според заповед на здравния министър Костадин Ангелов ваксинирането на приоритетните групи в плана ще става сутрин, а на останалите желаещи – следобед в делничните дни и целодневно през събота и неделя. При необходимост имунизацията ще тече денонощно в лечебните заведения в областните градове.

Балтов съобщи, че в "Пирогов" до 13 часа ще ваксинират по график приоритетните групи от 4-те фази, а след това желаещите да се имунизират с AstraZeneca през зеления коридор. "Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено ваксинираме до 17.30 часа, но ако има хора, ще продължим повече. Никой няма да бъде върнат", каза Балтов.

Общо 324 души са преминали от 10 часа в неделя до понеделник сутринта през първия денонощен кабинет за ваксинации срещу Covid-19, който се намира на двора на университетската болница "Св. Иван Рилски". 24 от тях са се възползвали да си поставят ваксина между полунощ и 6 часа сутринта. Вчера през кабинета са преминали и няколко чужди граждани, които са със статут на временно пребиваващи на територията на страната.

Днес денонощният ритъм на ваксинациите продължава. От утре в "Иван Рилски" ще се ваксинират и хора, попадащи във фаза 3 и 4 на националния ваксинационен план: служители от важни за функционирането на държавата сектори, възрастни хора над 65 г. и хора с хронични заболявания. Те ще могат да си поставят ваксина между 10 и 13 часа.

Имунизационни пунктове в София

Същевременно имунизационните пунктове в страната се увеличават. От Столичната регионална здравна инспекция съобщиха, че на територията на София желаещите могат да бъдат ваксинирани в следните разкрити пунктове: Специализираната болница по Онкология; Национален онкологичен медицински център; лаборатория Цибалаб; ДКЦ "Софиямед"; Дженерали Закрила МДЦ; болница "Д-р Щерев"; болница "Света Богородица" ЕООД; болница за женско здраве "Надежда" ООД; болница "Светa София" ЕООД; "Пирогов"; Втора МБАЛ-София", МВР болница, НКБ болница, болница"Токуда", "Александровска", ВМА, ДКЦ Вита; болница "Царица Йоанна- ИСУЛ", Пета МБАЛ, болница "Проф. Д-р Димитър Шойлев", МЦ РепрoБиоМед ООД; ДКЦ 12 София; МЦ ПОЛИКЛИНИКА БЪЛГАРИЯ; МЦ-ЦИМА М-ЕООД; Имани МДЦИСМДП ЕООД; болница "Св. Иван Рилски".

За последното денонощие у нас са регистрирани 227 нови случая на коронавирус при направени 2 792 теста за денонощието. Излекувани са 114 души, 15 са починали. В болница са 3880 души, като в интензивни отделения са 321 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?