Близо 30 задържани в Румъния заради укриване на данъци от над 50 милиона евро

Двадесет и седем души са задържани до момента по дело за укриване на данъци от над 50 милиона евро, след като прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния извършиха 160 обиска в седалища на фирми и в жилища в Букурещ и в други градове, съобщи агенция Аджерпрес във вторник, като се позова на съдебни източници.

Няколко други лица имат забрана да напускат страната, са съобщили още цитираните източници. Според тях сред задържаните лица е и лидерът на групата, който е бизнесмен, чуждестранен гражданин. Задържана е и румънска прокурорка от Върховния касационен съд, както и неин син.

Над 50 души се разследват във връзка с делото за укриването на данъци. Шефът на Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/ в Румъния Кодруца Кьовеши съобщи, че по делото за укриване на данъци са замесени и хора с важни длъжности - служители на финансовото министерство, управители на фирми, адвокати, но и други лица, отбелязва агенция Медиафакс.

От НДБК уточниха, че се проучва дейността на над 100 румънски и чуждестранни фирми в сферата на хранителната промишленост.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?