Близо 300 млн.лв. от излишъка ще се изхарчат до края на годината

Поне 260 млн.лв. от бюджетния излишък ще бъдат изхарчени до края на годината, стана ясно от официално обявената схема за разпределение на допълнителните разходи, приета от Политическия съвет на НДСВ във вторник. Ако към тях се прибавят и съобщените само от депутата Светослав Спасов 70 млн.лв. за пътища, сумата от излишъка надхвърля 330 млн., и то без да включва средства за коледни добавки към бюджетните заплати.

Като акцент при разпределението на средствата управляващите обявиха новата си идея за създаване на държавен фонд за лечение на болни деца, който ще стартира с 5 млн.лв. от бюджета. Най-много средства от излишъка обаче ще се разпределят за общините и за коледни добавки към пенсии и бюджетни заплати.

Миналата седмица работната мисия на МВФ отново напомни обещанието на кабинета от пролетта допълнителните харчове над планираните разходи да не надхвърлят 1% от Брутния вътрешен продукт или общо около 400 млн.лв. В края на юли правителството вече разпредели 263 млн.лв. от натрупания дотогава бюджетен излишък за ремонти на пътища, училища, лекарства за болници и сметките им за ток и парно, за субсидии за държавни фирми и фондове.

Днес стана ясно, че кабинетът ще наруши обещанието си с поне 120 до 190 млн.лв. отгоре. Решенията на Политическия съвет на НДСВ не противоречат на поетите ангажименти към МВФ, заяви обаче вицепремиерът Лидия Шулева. Още преди седмица финансовият министър Милен Велчев намекна, че уговаря МВФ за по-голямо харчене на излишъка заради спестените пари от по-малките разходи за лихви и за капиталови проекти.

Политическото ръководство на НДСВ отново декларира, че разпределението на излишъка ще се договори с коалиционния партньор ДПС и ще се вземе като решение от правителството. Заради високото ниво на събраните в повече средства, които се очаква да стигнат до 1 млрд.лв. в края на годината, от опозицията настояват харчовете да минат през парламента, а от "Новото време" вече внесоха законопроект, който урежда този механизъм.

В края на мандата си НДСВ създава държавен фонд за лечение на болни деца

Лично премиерът Симеон Сакскобургготски обяви след заседанието на управляващите, че с 5 млн.лв. от излишъка ще се създаде държавен фонд за лечение на болни деца.

Фондът ще финансира скъпоструващите лечения на деца, за които сега се събират пари чрез медийни кампании и с усилията на родителите, обясни Сакскобургготски.

От следващата година фирмите ще могат да даряват пари във фонда, като тези суми ще бъдат освободени изцяло от данък.

В същото време, в подготвените от финансовото министерство промени в закона за корпоративното облагане е предвидено намаляване само от 20 на 17% на данъчната ставка върху разходите за дарения.

Правителството обяви и старт на кампания "Благотворителност по ведомост", която предвижда всеки работещ доброволно да отделя до 1 лв. от заплатата си месечно за фонда, като тези средства няма да се облагат с данък общ доход. Вицепремиерът Лидия Шулева пресметна, че ако всички работещи се включат в акцията, за месец ще се събират около 3 млн.лв. или 36 млн. годишно.

Средствата ще се разпределят от Управителен съвет на фонда, под ръководството на комисията за лечение при специални случаи, която работи и в момента в министерството на здравеопазването. На ротационен принцип ще бъдат привличани представители на медиите, за да контролират изразходването на средствата за лечение.

Политическото ръководство на НДСВ обяви още, че дарява във фонда 500 хил.лв. от държавната субсидия за партията и прикани и останалите парламентарни сили да последват примера ѝ.

Очаква се фондът да бъде учреден до месец, добави Шулева. С министъра на здравеопазването в момента се уточняват критериите, по които ще се разпределят парите за заплащане на скъпоструващите лечения на деца в чужбина или в България.

115 млн.лв. отиват за общините, 10 млн. - за компютри в училищата

10 млн.лв. от преизпълнението на бюджета ще се заделят за компютърно обучение и техническо оборудване в средните училища. Това ще предостави достъп до Интернет на нови 350 000 ученици, пресметна премиерът Сакскобургготски. Предвижда се частично обновяване на компютърната техника и във всички държавни университети. Ще бъдат изградени и горещи точки за достъп до Интернет към областните управи.

15 млн. лв. ще отидат за осигуряване на качествено водоснабдяване за над 100 населени места.

115 млн. лв. ще се заделят за продължаване на процеса на децентрализация на общините. От НДСВ отново повториха, че кметствата, които ще получат парите, ще бъдат подбрани след анализ на общините с най-добро управление на финансовите ресурси.

Осигурени са и средства за изплащане на коледни надбавки към пенсиите и заплатите, като конкретния им размер ще стане ясен към декември, каза вицепремиерът Шулева. Тя предположи, че както и миналата година, за пенсионерите ще бъдат отделени около 100 млн.лв. В края на миналата година бяха изплатени общо около 112.5 млн. лв. за коледни добавки към пенсиите.

НДСВ не съобщи официално колко пари ще налее в пътищата

След заседанието на Политическия съвет бе съобщено, че от преизпълнението на бюджета ще бъдат заделени и средства за реконструкция и изграждане на повече от 300 отсечки от второкласната и третокласната пътна мрежа, ще бъде осигурено и поставянето на пътна маркировка и указателни табели на кирилица и латиница. Вицепремиерът Лидия Шулева не уточни каква сума общо ще отиде за пътищата, като по думите ѝ само за табелите ще се отделят около 2 млн.лв.

Малко по-късно обаче депутатът и член на Политическия съвет на НДСВ Светослав Спасов изненадващо информира, че с пари от излишъка ще се строи и отсечката Каспичан - Шумен от автомагистрала "Хемус", която няма как да се квалифицира като второкласен или третокласен път.

Пред Mediapool Спасов заяви, че според решението на Политическия съвет на НДСВ, за ремонти на пътищата от излишъка ще отидат близо 70 млн.лв.

Инфраструктурата бе посочена като приоритетен за финансиране чрез бюджета сектор от коалиционния партньор в управлението ДПС. В същото време управляващите бързат да дадат "Хемус" и "Тракия" на концесия без договор, чрез съвместни дружества на държавни и чужди фирми.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: