Близо 300 съдии настояха политиците да не обругават съда

Приятели на Андрей Монов организират протест срещу съдия Калин Калпакчиев

Близо 300 съдии настояха политиците да не обругават съда

Общо 292 съдии от цялата страна излязоха с безпрецедентна декларация, с която призовават политиците да не обругават съда по повод случая "Полфрийман".

"В последните дни сме свидетели на злостна политическа злоупотреба със страданието на близките на жертвите на престъпления, на чувството за несигурност на гражданите и на ограничените по закон възможности на съда да участва в активна обществена комуникация", започва тяхната позиция.

Съдиите заявяват, че резултатът от действията на политиците е видим – насаждане на страх и разединение в българското общество, на недоверие и омраза към съда. Така се стига и до обезценяването на отговорността на държавата да провежда смислена и полезна работа с осъдените, за да бъдат подготвени след годините на социална изолация за законосъобразен живот, така че да не представляват обществена опасност, казват магистратите. Те напомнят, че подобни политически реакции не помагат и на близките на жертвите, за да могат да продължат да живеят достойно след тежката им невъзвратима загуба.

"Не оспорваме правото на гражданите да водят свободна дискусия за смисъла на правосъдието и за съдържанието на съдебните актове, за целите на наказанието и на държавната политика за успешна ресоциализация на лишените от свобода. Не омаловажаваме скръбта на близките на убития млад мъж и правото им да изискват уважение от всички към трагичната им загуба и паметта на починалия", се уточнява изрично в декларацията.

В нея обаче се казва, че конкретното решение на съда е използвано "единствено като повод за обругаване на съда и за отправяне на заплахи към членовете на съдебния състав".

"Създаденото положение е нетърпимо в правова държава, защото освен съмнителни краткосрочни политически дивиденти не носи никаква обществена полза – нито укрепва независимостта на съда, нито просвещава гражданите за значението на върховенството на правото, нито повежда така необходимия разговор за наказателната политика и задачите на наказателната репресия, нито – в крайна сметка – носи утеха на близките на жертвите и им помага да продължат да живеят достойно с травмата", казват стотиците магистрати в своята позиция.

Декоративна фасада

Съдиите обясняват, че ако бъдат унищожени някои от основните принципи на правовата държава, съдът ще се превърне в декоративна фасада за налагане на волята на политически силните на деня

"На тези, които имат икономически и властови ресурс да манипулират общественото мнение в своя полза чрез медиите, или на по-агресивните обществени групи", се казва в декларацията.

Поради това съдиите припомнят някои от основните законови положения. Предсрочното освобождаване предполага влязла в сила присъда. То не е помилване, нито ревизиране на присъдата, нито намаляване на наказанието. Наказанието продължава да бъде с продължителността, с която е наложено с влязлата в сила присъда.

"Последицата е, че изпълнението му няма да бъде приключено в условията на затвор. Освобождаването от неизтърпяната част на наказанието е под условие – с изпитателен срок, в който осъденият не трябва да извърши друго умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода. Ако условието не бъде изпълнено, осъденият изтърпява и остатъка на наказанието си", припомнят съдиите.

Смисълът от тази процедурата е безусловен – държавното насилие за постигане на поправяне на извършителите на престъпления се ограничава в степента, в която действително е необходимо, за да постигне целта на наказанието. Държавата пести пари, ако са положени грижи и надзор за правилната ресоциализация на осъдения след дълги години на изолация. С това се намалява опасността от рецидив и се гарантира обществената сигурност.

Конкретното предсрочно освобождаване не е изключение, казва още съдиите. В деня, в който е пуснат предсрочно Джок Полфрийман, Софийският апелативен съд е постановил още два такива съдебни акта. От 1968 година досега са постановени десетки хиляди предсрочни освобождавания.

"Наказателният кодекс допуска предсрочното освобождаване след фактическо изтърпяване на половината от наложеното наказание, ако осъденият не е извършил престъплението в условията на опасен рецидив. Съдът преценява дали осъденият е "дал доказателства за своето поправяне", казват магистратите.

Съдебният състав на Софийския апелативен съд единодушно е решил, че Джок Полфрийман е дал подобни доказателства и никой няма легитимно основание да настоява той да реши делото по начин, който не съответства на вътрешното убеждение, формирано въз основа на закона и доказателствата по делото.

Улично правосъдие

"Противното е "улично" правосъдие, което няма нищо общо с върховенството на правото, не гарантира равенството на всички хора пред закона, не носи справедливост, нито умиротворение", казват съдиите. Те напомнят, че призивите за линч и саморазправа със съдебния състав са абсолютно недопустими.

"Тези призиви водят до опасна ескалация на напрежението и накърняват сигурността и личната неприкосновеност на съдиите. Те застрашават справедливия процес, и то не само по сходни дела – защото се насажда впечатлението, че на съда може да се въздейства извънпроцесуално, ако бъде физически уязвен", се казва в декларацията.

Съдиите се обръщат и директно към гражданите.

"Уважаеми граждани, след като системата на държавно управление не полага никакви усилия за гарантиране на независимостта на съда като основен стълб на правовата държава, се обръщаме към Вас с призив за осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир", се казва в декларацията, която е подписана от съдии от върховните съдилища и още над 30 съдилища от цялата страна.

Протест срещу съдия Калпакчиев

На този фон в четвъртък в София се организира протест от приятели, съученици и близки на убития от Джок Полфрийман Андрей Монов. Те се събират пред Националния дворец на културата и ще направят шествие до лобното място Андрей Монов на площад "Св. Неделя".

Протестиращите не крият, че действията им са насочени и лично срещу председателя на съдебния състав, освободил Джок Полфрийман - Калин Калпакчиев, и са избрали за протест рождения ден на съдията, съобщава БНТ.

Споделяне

Още по темата

Още от България