Близо 300 висши чиновници пропуснали да обявят доходи и имоти

Най-често забравят имущество и пари на половинките си

Близо 300 висши чиновници пропуснали да обявят доходи и имоти

Сметната палата е установила, че 278 висши държавни и общински чиновници са пропуснали да обявят доходи и придобити от тях или семейните им половинки имоти или акции. Това сочат заключенията за несъответствие от извършените проверки на декларациите на висшите чиновници, подадени за периода от 1 януари до 6 ноември 2015 г.

Общо са проверени декларации на над 15 хиляди лица, повечето от които са ежегодни документи, 710 души са подали встъпителна декларация, а 588 лица са обявили финална декларация при излизане от властта.

За несъответствията са уведомени Националната агенция за приходите и Държавна агенция "Национална сигурност".

Вземане от над 420 хил. лв., дължими от фирма на съпругата му, е забравил да обяви шефът на Държавния резерв Станимир Пеев. Уволненият преди две седмици заради финансова недисциплинираност зам.-шеф на агенцията по храните Тенчо Тенев    също е пропуснал да отчете доходи на съпругата си от стопанска дейност за над 26 хил. лв.

Избраната през миналата година за подуправител на БНБ Нина Стоянова не е декларирала, че съпругът ѝ притежава дялове в "Кредитритърн" ООД, София. Членът на управата на Централната банка Боряна Пенчева пък не е обявила над 19 хил. лв. по договори за управление и контрол, включително с членовете на управителни и контролни органи на предприятия.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев е пропуснал да отбележи странични доходи за над 15 хил. лв.

Министърът на културата Вежди Рашидов не прави изключение от тенденцията висшите чиновници да забравят имуществото на половинките си. Той не е обявил, че съпругата му е придобила дялове в "Рашидов Пропъртис" ЕООД, София. Шефът на Съвета за електронни медии Георги Лозанов също е пропуснал да каже за дарен на съпругата му 129 кв. м. апартамент в София.

Посланикът на България в Турция Надежда Нейнскин не е декларирала, че съпругът ѝ има дялове в "Индипендънт Груп" ООД, София, както и ливади и ниви в белоградчишкото село Стакевци.

Бившият служебен премиер, сега посланик в Рим Марин Райков не е уведомил за над 6 хил. лв. доходи от наем или друго отдаване на права или имущество.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов е забравил, че съпругата му е придобила дялове в "Евро Грасланд" ЕООД, Пловдив.

Шефът на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов не е обяви доходи на жена си за 21 хил. лв. и свои за над 2 хил. лв.

Лидерът на партия "Глас народен" и общински съветник в София Светослав Витков е пропуснал да декларира приходи от наем за над 3 хил. лв.

Бившият зам.-министър на околната среда и водите Владимир Дончев при подаването на финалната си декларация е пропуснал да обяви, че притежава близо 1400 дка овощна градина и лозе от 2 дка в село Церово.

Споделяне

Още от България