Близо 35 000 фермери у нас искат помощ заради коронакризата

Близо 35 000 фермери у нас искат помощ заради коронакризата

Близо 35 хиляди фермери са кандидатствали по извънредните мерки за финансиране, свързани с коронакризата. Понеделник (21 септември) е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за компенсиране на щетите, причинени от пандемията, пришпомня БНР.

Държавата ще разпредели близо 100 милиона лева, за да компенсира фермерите за загубите, причинени от извънредното положение и загубите на пазари.

Първата мярка е бюджет 93.5 милиона лева и обхваща секторите "Плодове и зеленчуци", "Маслодайна роза", "Винени лозя", "Декоративни растения", "Животновъдство" и "Пчеларство".

Право на подпомагане имат регистрирани земеделци, които са кандидатствали по схемите за директни плащания през тази и миналата година. Към тях се прибавят фермерите, които имат договори по селската програма и такива с документи за напълно пропаднали площи. Общо 33 000 фермери са поискали подпомагане по тези три пера.

Близо 1200 са фермерите, поискали помощ по втората мярка, която обхваща всички останали направления в земеделието. Нейният бюджет е 5.5 милиона лева.

До края на 21 септември земеделските стопани могат да кандидатстват и за финансова помощ по схемата за отстъпка от акциза върху използваното гориво. Тази година бюджетът на схемата е 84 млн. лв. Ставката на литър гориво ще бъде определена по-късно на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на фермерите, уточняват от фонд "Земеделие".

Споделяне

Още по темата

Още от България