Близо 40 000 души са загинали от огнестрелни оръжия в САЩ миналата година

На всеки 100 000 американци е имало по 12 загинали

Близо 40 000 души са загинали от огнестрелни оръжия в САЩ миналата година

Близо 40 000 души са загинали от огнестрелни оръжия в САЩ миналата година, пише "Ню Йорк таймс".

Точният брой на загиналите е 39 773 и е най-високият в рамките на една година от най-малко 50 години, сочат данните от изследване на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Това означава, че на всеки 100 000 американци миналата година е имало по 12 загинали, отбелязва вестникът.

През всяка от изминалите три години броят на загиналите от огнестрелно оръжие в САЩ се е покачвал, след като през първото десетилетие на този век и през първата половина на настоящото се бе запазил относително стабилен.

Самоубийствата исторически са с най-голям процент от общия брой на смъртни случаи вследствие употребата на огнестрелни оръжия в Съединените щати.

Миналата година 60 процента от този вид смъртни случаи са самоубийства, а убийствата са 37 процента.

Освен смъртните случаи с огнестрелни оръжия, в САЩ се увеличава и смъртността вследствие приемането на свръхдози наркотични вещества. Около 70 000 души са загинали от свръхдози през миналата година.

Според ръководителя на отдела за статистика на смъртността в Националния център за здравна статистика Боб Андерсън е възможно да има връзка между смъртните случаи заради употреба на наркотици и огнестрелни оръжия.

Тенденциите обаче са различни в отделните щати. В щата Канзас например през последното десетилетие се е увеличил броят на самоубийствата и на убийствата с огнестрелни оръжия, докато в щата Ню Йорк и двата показателя се понижават. Като причина за разликата се посочват разликите в законодателството по отношение на този вид оръжия.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?