Близо 40% от българите не искат ваксина срещу Covid-19 заради конспиративни вярвания

Доц. Михаил Околийски, СЗО

Изследване на Световната здравна организация (СЗО) относно нагласите и поведението на българите по време на коронакризата показва, че около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина заради вярвания в конспиративни теории. Това съобщи доц. Михаил Околийски от офиса на СЗО у нас във вторник пред бТВ. Той предупреди, че в България ваксинирането е традиционно ниско, а в момента човечеството разчита именно на ваксина, за да се справи с коронавируса.

В сравнение с други страни в Европа, ние сме на едно от първите места по конспиративно мислене и по това да вярваме, че има тайни организации, които движат определени процеси – например пандемията.

От друга страна, през годините в България много малко се е инвестирало в обществено здраве и превенция, коментира Околийски. 

Изследването на СЗО показва още, че българинът става все по-мнителен. Замерванията са правени през определени периоди – юли, октомври, и се вижда, че скепсисът се е увеличил. 

"Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, че това е много сериозно и и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно", каза Околийски. 

Според него неспазването на мерките не е защото сме недисциплинирани или много лоши европейци, а е знак за това, че "нещо с психиката ни скърца".

"Ние се чувстваме тъжни, депресирани, често хаотични и един от знаците за това е неспазването на мерките", заяви доц. Околийски.

По думите му в България безпомощност има при около 62% у хората, а страх - при около 60%. Субективното преживяване за стрес и липсата на изход води до увеличена употреба на алкохол при мъжете, а при жените – на непредписани от лекар медикаменти като обезболяващи.

Той посочи, че алкохолът води до повишени нива на агресия и има 17 жени, убити от партньорите си от началото на пандемията и взрив на сигнали за домашно насилие.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус