Близо 400 "Бели каски" остават блокирани в Южна Сирия

Близо 400 "Бели каски" остават блокирани в Южна Сирия

Близо 400 "Бели каски" остават блокирани в Южна Сирия ден след организираната от Израел евакуация, съобщи за Франс прес член на доброволческата спасителна организация, обезпокоен за съдбата, която може да им готви режимът.

Призоваваме засегнатите страни да ни помогнат да излезем от сирийския юг, каза 23-годишният Сезар, доброволец в журналистическия екип на "Белите каски" в град Дараа.

Вчера Израел огласи евакуирането към Йордания на няколкостотин "Бели каски" и членове на семействата им при операция, осъществена при изключителна секретност по настояване на западни страни, готови да приемат тези спасители, добили световна известност с дейността си в бунтовническите райони.

Общо 422-ма души, евакуирани в нощта срещу неделя, са пристигнали в Йордания, съобщи Аман. Впоследствие тези хора се очаква да бъдат приети от Великобритания, Германия, Канада или Франция.

Според Сезар близо 400 доброволци остава в капан в южните провинции Дараа и Кунейтра.
Пред АФП Сезар каза, че е научил случайно преди няколко дни за съществуването на план за евакуация на "Бели каски", но когато опитал да се запише, ръководителите му обяснили, че няма повече места.

Днес имаше среща за това каква ще е съдбата ни. Бяхме уведомени, че усилията са се провалили. Напускането през Израел само влоши положението. Сега се страхуваме от реакцията на режима и на Русия, каза той.

Режимът на Башар Асад, който редовно обвинява "Белите каски" във връзки с джихадистки групировки, днес разкритикува остро извършената от Израел евакуация, която нарече "престъпна операция".

Споделяне

Още от Свят