Близо 400 млн. куб. м втечнен газ е внесла България тази година

Връзката с Гърция ще даде огромен тласък на бизнеса в региона, каза Бойко Борисов на среща на върха в Солун

Борисов говори пред участниците в Четвъртата среща на върха в Сожлун, сн. МС

От началото на 2019 г. до момента за българския пазар са внесени 396 млн. куб. м втечнен природен газ, от които 182 млн. куб. м са американски, стана ясно след среща на българския премиер Бойко Борисов с посланика на САЩ в Гърция Джефри Пиат,. Тя се е състояла в рамките на Четвъртата среща на върха в Солун, провеждаща се в петък.

Тоза означава, че около 13-14 на сто от потреблението на газ в страната от малко над 3 млрд. куб. м годишно са осигурени от втечнен газ.

Двамата са обсъдили диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа, напредъка на строежа на газовата връзка между България и Гърция, която се подкрепя от Вашингтон и Брюксел, както и намерението на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" да купи 20 на сто от опрукта за изграждане на терминал за регазификация на втечен газ край гръцкото пристанище Александруполис.

По думите на Борисов в момента "Булгартрансгаз" прави анализ за количествата втечнен природен газ, които предстои да резервира в рамките на втората обвързваща фаза на пазарния тест за интереса да се купят количества.

Строежът на газовата връзка между България и Гърция бе основният акцент от разговорите на Борисов в Солун, както и на речта му пред срещата.

 "Ускорената реализация на газовия интерконектор между България и Гърция е приоритетен не само за нас, но и за целия регион. Само преди дни проверих напредъка на дейностите на връзката, чийто старт беше даден през месец май тази година. Така ще подобрим енергийната сигурност на цяла Югоизточна Европа", заявил Борисов пред гръцкия премиер Кирякос Мицотакис преди старта на форума.

Според Борисов за икономическия подем в региона ще допринесе и реализирането на транспортните проекти като железопътната линия Бургас-Александруполис, която е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море "Sea2Sea".

Той и Мицотакис стигнали до общата позиция, че "нашите две страни са стълбове на стабилност в региона и силни застъпници на регионалното сътрудничество и европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани", съобщиха от правителствената пресслужба.

Единодушни били и за това, че България и Гърция са стратегически партньори и в този контекст е необходимо поддържането на приятелски и отворен диалог във всички сфери от общ интерес. Българският премиер Борисов изрази увереност, че активното двустранно сътрудничество ще продължи и с новото правителство на южната ни съседка и ще бъде запазен общия стремеж към задълбочаването на политическите и икономическите връзки. "Взаимодействието между нашите страни придобива още по-голямо значение на фона на кризите, които ни обграждат от изток и от юг, а и на запад от нас, като имаме предвид крехката стабилност на Западните Балкани", заяви българският министър-председател.

В изказването си пред участниците в срещата на върха Борисов обяви, че газовата връзка между двете страни дава десетилетни перспективи напред. "Не само България може да направи реална диверсификация, но и други страни. Това ще даде огромен тласък на бизнеса", каза още той.

Той изрази обаче тревогата си от е разделението на обществото в Република Северна Македония по темата Европейски съюз. "Една държава трябва да има много ясна заявка от всички партии, от цялата политическа класа, че това е дългосрочен път", смята българският министър-председател. Според него усилията на Република Северна Македония и Албания в посока на европриобщаването трябва да бъдат огромни и ясни и допълни, че ще продължи да помага на колегата си Зоран Заев в тази посока.

Пред представителите на гръцкия бизнес Борисов каза, че в началото на годината стокооборота между страните е нараснал с близо 15% и достига 1.7 млрд. евро. "Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала. Много внимавам с данъците. Вече 10 години не пипаме данъци. Инвеститорите знаят това", заяви още министър-председателят.

Балканите имат голямо бъдеще, допълни той. "Перспективата е напред – бизнес, туризъм, енергетика – и това го правим. Връщането назад е пагубно", заяви премиерът.

Той допълни, че през месец декември във Варна ще се проведе Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която е традиционна платформа за затвърждаването на регионалното икономическо и политическо сътрудничество.

Борисов акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който двете страни развиват през последните години, и подчерта значението на автомагистрала "Струма" за свързаността с южната ни съседка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес