Близо 400 нахапани от кучета в столицата са потърсили за година лекарска помощ

Двоен ръст на осиновените бездомни животни за последните три години

Близо 400 нахапани от кучета в столицата са потърсили за година лекарска помощ

Близо 400 столичани, ухапани от домашни и бездомни кучета, търсят лекарска помощ всяка година. Данните са на Първа многопрофилна болница за активно лечение София. Това отговаря столичният кмет Йорданка Фандъкова на питане на общинския съветник от БСП Георги Кадиев.

Общинската администрация и столичани са станали по-милостиви и хуманни към четириногите без дом, става ясно още от отговора на Фандъкова.

Броят на осиновените бездомни кучета е нараснал двойно за последните три години, се казва в отговора. През 2009 г. са осиновени 451 кучета, докато през 2011 г. техният брой е 921.

Близо три пъти пък е намалял броят на умрелите и приспани бездомни животни за последните три години. През 2011 г. са били приспани и са починали 606 кучета, докато през 2009 г. техният брой е бил 1540.

Успоредно с нарастването на популацията на бездомните кучета расте броят на обработените, става ясно още от отговора на Фандъкова. 5872 бездомни четириноги са хванати, обезпаразитени и кастрирани през 2011 г., докато година по-рано техният брой е бил 4588.

Ефективността на мерките обаче пада. Ако през 2009 г. един ловен екип е обработвал на седмица по 25 кучета, то за първото тримесечие на 2012 г. се е справял само с 15 кучета.

Общо 6 екипа ловят бездомните животни в столицата. От тях само два са на трудови договори към общинското предприятие “Екоравновесие”. Останалите са на граждански договори, като им се плаща на брой заловено куче по 5 лв.

В “Екоравновесие” има само един ветеринарен лекар, затова се наемат още по един-двама за обработка на кучетата.

На щат в общинското дружество са 24 души, като от тях само двама са ловци на кучета. Издръжката на “Екоравновесие” за последните две години е глътнала над 1.2 млн. лв., докато през 2009 г. средствата са били 773 хил. лв. като са обработени почти същият брой кучета, колкото и през 2012 г. В отговора няма разбивка за какво са харчени парите по пера.

Четири приюта има Столичната община. Този в Сеславци се стопанисва от “Екоравновесие”. Там всекидневно се обработват между 70 и 110 кучета.

Другият приют е в Горни Богров. Той е на частен терен и за него общината плаща наем от 11 680 лв. месечно. Приютът се стопанисва от неправителствената организация “Помощ за животните – България”.

Другите два приюта са в районите “Лозенец” и “Слатина”. Столичната община има и два кастрационни центъра в районите “Илинден” и “Студенски”. Основната заплата на работещите в приютите е от 375 до 600 лв.

София има готови проекти за изграждането на два нови приюта в Кремиковци и Надежда, в които могат да се приемат около 2000 бездомни животни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?