След убийството на 25-годишен московчанин от неизвестно лице

Близо 400 задържани при най-масовите от години безредици в Москва

"Комерсант": Сблъсъкът между полиция и десни радикали напомняше военна зона

Близо 400 задържани при най-масовите от години безредици в Москва

Близо 400 души бяха арестувани в южното московско предградие Бирюлево по време на безпрецедентни масови безредици, избухнали след убийството на 25-годишен московчанин от неизвестни лица. При пресичането на хулиганските прояви са пострадали общо 23-ма, сред които шестима полицаи от специалните части ОМОН, предават осведомителните агенции.

До размириците се стигна, след като Егор Шчербаков, на 25 години, беше убит пред очите на приятелката си в четвъртък през нощта в западната част на Бирюльово. Твърди се, че убиецът бил с кавказка външност. Той се присмял на походката на приятелката на младежа, който се засегнал, и така се стигнало до пререкание, приключило с фатални удари с нож, от които починал руснакът.

В неделя вечер жители на квартала се събраха да изразят възмущението си от убийството, но демонстрацията бързо прерасна в сблъсъци и се наложи намеса на полицията. "Народният събор", организиран снощи в Москва в памет за 25-годишния Егор Шчербаков, убит преди няколко дни, завърши с най-масовите безредици от няколко години насам, пише руският вестник "Комерсант" в понеделник.

Вестникът обвинява националистите, заявили, че убиецът е "мъж с кавказка външност", и призовали към погроми. Столичният район Западно Бирюльово - място на сблъсъка "между полиция и десни радикали, снощи напомняше по-скоро военна зона, пише изданието.

В града бе обявен план "Вулкан-5", въведен за последен път след атентатите в московското метро през 2010 г. Цялата столична полиция бе вдигната по тревога и работи денонощно, в града бяха изпратени допълнителни сили и специални части.

Вътрешният министър Владимир Колоколцев настоя да бъдат открити убиецът на Шчербаков и подстрекателите към безредици, като заплаши с уволнение ръководството на столичната полиция. Кметът на Москва Сергей Собянин поиска "събитията старателно да се разследват". Депутатите от Държавната дума се канят да обсъдят ситуацията още на следващите заседания по групи.

Въпросът за мигрантите и етническата престъпност това лято бе сред ключовите теми в кампанията по повод изборите за кмет на Москва, напомня "Ведомости". Опозиционерът Алексей Навални, заел второ място на изборите, настоя в своя блог шефът на московското полицейско управление да бъде пратен в оставка, полицията да се реформира и да бъде въведен визов режим с държавите от Средна Азия, посочва
всекидневникът.

Представители на редица диаспори в Москва, цитирани от "Известия," приканват към крайна предпазливост в оценките за създалото се положение. "Опитахме се да излезем пред местните жители, за да им обясним, че престъпниците нямат националност", разказва след посещение в Бирюльово Мухамад Амин Маджумдер, оглавяващ Федерацията на мигрантите. "Полицията обаче ни препоръча да не го правим, за да не
застрашим своята собствена сигурност", добавя той.

Руски националисти заявяват пред вестника, че нямат никаква връзка с вчерашните погроми. Местните жители са реагирали така на бездействието от страна на властите - "съборът бе по-скоро спонтанен", смята Александър Белов, лидер на движението "Руснаците". "Хората питаха как властите ще променят положението в района и защо изобщо не са реагирали досега. Имаше предложения да се формират отряди, за да патрулират из улиците, искания да бъдат уволнени местните полицейски шефове", разказва Белов.

"Нормалните хора реално помагат на следствието - търсят информация, намират снимки от камери, обаждат се на когото трябва, намират улики и постоянно добавят нещо, от което да тръгне следствието, а междувременно ненормални започват словесни излияния с явно националистически лозунги", заяви пред "Новие известия" Владимир Полегаев, приятел на Шчербаков.

"Аз съм против тези митинги и тези лозунги. Искам да открият престъпника, а не да търсят повод за разпалване на конфликти", заяви Ксения - приятелката на убития, в интервю за телевизия "Москва 24".

Междувременно властите обявиха награда от един милион рубли за залавянето му или за данни, свързани с него. В понеделник полицията в Москва задържа за проверка на документите 1200 души по време на операция срещу имигрантите, живеещи в квартала Бирюльово.

Според свидетели, цитирани от руски медии, на борсата за плодове и зеленчуци в Бирюльово полицията проверява документите на всеки, който има неславянска външност. Около 300 полицаи, подкрепяни от бронирана техника, извършват проверката в района, допълват очевидци, цитирани от Нюзру. Борсата днес е затворена. При проверката е била открита и кола със значителна сума пари и с оръжие в нея.

Същевременно ръководството на борсата в Бирюльово подчерта, че отговорност за размириците в района носят корумпираната градска власт, полицията и миграционните служби, предаде Лента.ру. Според летеца изпитател Магомед Толбоев, който е почетен президент на компанията Новие Черемушки, която контролира борсата, именно продажността на миграционните служби и местните власти е довела до тази ситуация. Тези власти и служби срещу пари давали гражданство и разрешения за работа на мигрантите, които били в квартала. Летецът заяви, че не знае нищо за убиеца на младежа, но че той може да е от Азербайджан, Казахстан или Узбекистан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?