Близо 400 журналисти са били задържани по света през 2020 година

Близо 400 журналисти са били задържани по света през 2020 година

Броят на журналистите, задържани по света възлиза на 387 към края на настоящата година - почти подобна цифра като тази от миналата година, когато бяха задържани 389 журналисти по света заради това, че са упражнявали професията си, съобщи Франс прес, като се позова на равносметка на организацията "Репортери без граници".

Но през настоящата година е имало увеличение на задържането на журналисти на произволен принцип във връзка със санитарната криза, допълва организацията.

Китай си остава страната с най-много задържани журналисти (117), следвана от Египет (30), Саудитска Арабия (34), Виетнам (28) и Сирия (27).

"Броят на задържаните по света журналисти си остава на едно исторически високо ниво", посочва неправителствената организация.

Жените журналисти също не са пощадени, подчертава генералният секретар на организацията Кристоф Дьолоар. Според неин доклад 42 от тях са лишени от свобода срещу 31 през миналата година. От тях 4 са в Беларус, център на безпрецедентна репресия след преизбирането на президента Александър Лукашенко.

Нараснали са и арестите на журналисти, свързани със санитарната криза. 14 журналисти, отразявали информации за пандемията са все още зад решетките, от които 7 са в Китай.

Неправителствената организация е регистрирала над 300 инцидента, пряко свързани с журналистическото отразяване на санитарната криза между края на февруари и края на ноември, касаещи 450 журналисти.

Произволните задържани представляват 35 процента от отчетените посегателства над журналисти. Те са се умножили по четири между март и май, посочват данните на "Репортери без граници". 

Извънредните закони или мерките за спешни действия, приети в повечето страни, за да се възпре пандемията, са допринесли за задушаване на информацията, подчертава организацията.

В нейната равносметка се посочва още, че най-малко 54 журналисти са държани за заложници в Сирия, Йемен и Ирак.

Четирима журналисти се водят за изчезнали през изминалата година. Те произхождат от Близкия изток, субсахарска Африка и Латинска Америка.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?