Близо 4500 дела на повече от пет години се точат из съдебните зали

Близо 4500 дела на повече от пет години се точат из съдебните зали

4481 дела са забавени повече от пот години и все още се точат из съдебните зали в страната, стана ясно в четвъртък на конференция в София, посветена на жертвите на бавното правораздаване.

Форумът бе използван от ръководството на Министерството на правосъдието да рекламира новите процедури за отпускане на обезщетения на хората, които са пострадали от протакането на съдебните процеси.

От данните става ясно, че по-голямата част от забавените дела - 2703 - са наказателни. Гражданските дела, които имат проблем с приключването в разумен срок, са 1779.

Когато тези процеси приключат, участниците в тях ще имат право да подадат искане за обезщетения в новото звено в съдебния инспекторат, което се занимава с жертвите на бавното правосъдие.

Законът за съдебната власт предвижда, че всеки гражданин, пострадал от бавно правораздаване, има право на обезщетение до 10 000 лева. Заместник-правосъдният министър Деница Вълкова обясни, че тази сума е взаимствана от практика на Европейския съд по правата на човека. Ако делото е протакано с около пет години, полагащото се обезщетение е между 1200-1500 евро, сочи практиката на съда в Страсбург. Ако забавата е над 10 години, то държавата обикновено е осъждана за между 3300 и 5500 евро.

Вълкова допълни, че всеки ощетен българин ще има право да избира къде да потърси правата си. Дело може да бъде заведено пред български съд по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, където няма таван на обезщетенията. Опция е да се води дело и срещу държавата пред Европейския съд, но там процесите продължават средно 6 години. Най-бързата процедура е с жалба до съдебния инспекторат, защото максималният срок за нейното разглеждане е 6 месеца. Там обаче има таван на обезщетенията от 10 000 лева.

Вълкова напомни, че гражданите могат да подават искания за обезщетения за бавно правораздаване само ако делата им вече са приключили окончателно.

Правосъдният министър Диана Ковачева съобщи, че в инспектората вече са постъпили първите жалби за забавени дела, а през април се очакват и първите решения. Тя не пропусна да изтъкне, че правителството е създало много ефективна система за обезщетяване на хората, които са пострадали от бавната съдебна система.

Споделяне

Още от България