Близо 4570 деца чакат за градина в София

Приемът по болест ще става през онлайн системата за кандидатстване

Близо 4570 деца чакат за градина в София

Над 4000 места за яслени групи и около 50 места за първа група - толкова реално е недостигът на места в детските градини и яслите в София. Чакащите обаче са близо 4570, тъй като проблем има в определени райони и в конкретни детски градини, а в други има свободни места. В същото време се подготвят промени в правилата за прием за следващата учебна година. Това ще забави обявяването на свободните места и вместо през февруари, както обикновено, те ще станат ясни през март.

Справката за чакащите към момента за прием в детски градини беше представена пред комисията по образование към Столичния общински съвет.

Места няма

Неприети в първа група в детските градини към 26 януари са били 342 деца в 10 района в София. В останалите 14 района проблеми със записването в детска градина няма. Най-чакащи за общинска забавачка има в районите "Триадица" (84), "Слатина" (55), "Красно село" (50) и "Лозенец" (50). В същото време в част от тези райони има и свободни места за първа група, но децата чакат за определена детска градина, обясни директорът на дирекция "Образование" Мария Минчева. Свободните места в детските градини за първа група към 26 януари са 387. Според администрацията реалният недостиг за първа група е около 50.

По-сериозен е проблемът за яслените групи. Там не достигат над 4000 места, а чакащите за прием към края на януари са 4224 деца. Само в 3 района проблеми няма - "Връбница", "Кремиковци" и "Нови Искър". В останалите недостигът е различен, но най-голям е в "Красно село" (498), "Триадица" (406), "Витоша" (361), "Овча купел" (321), "Младост" (350), "Подуяне" (251), "Лозенец" (250). В част от тези райони има и свободни места за родените през 2015 г. и 2016 г.

Проблеми има

Недостигът на места и големият интерес към някои градини от години създава съмнения за прием на деца по втория начин. Темата отново беше отворена през последните седмици, след като уволнената директорка на градината в Горна баня Марияна Иванова обяви, че ѝ е оказван натиск да записва деца извън електронната система за прием. Проверка на общината в същата градина установи нерегламентиран прием.

Основната вратичка за влизане по "втория начин" е чрез протокол за хронично заболяване. След скандала с градината в Горна баня, от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система също изразиха съмнения, че деца се приемат нерегламентирано с протоколи за заболявания и дадоха примери с детски градини, в които има много голям брой записани по този начин. В понеделник от организацията внесоха и сигнал в прокуратурата срещу директора на детска градина "Звънче" в район "Триадица". Родителите се оплакват от начина, по който се приемат децата в нея.

Същият сигнал беше внесен през миналата седмица в Столичната община. В него се казва, че повече от половината деца в градината са приети с протоколи от лекарски комисии, ТЕЛК или работна група.

"Бяхме провокирани да внесем този сигнал в прокуратурата, след като директорът окачестви всички безспорни факти като лъжа", обясни председателят на комитета Васил Николов пред БНР в понеделник.

Протести и нови правила

След отварянето на темата с приема по "втория начин", общината подготви нови правила за прием в яслите, детските градини и подготвителните групи в училищата. В момента тече обсъждането им, а окончателният вариант вероятно ще бъде представен другата седмица.

Идеята е броят на децата с хронични заболявания във всяка група да бъде ограничен до 5, а на тези със специални образователни потребности - до 3. В момента те може да са до 10.

Освен това се предвижда те да участват в общото класиране през онлайн системата, а не да кандидатстват на място в градината. За заболяванията си ще получават допълнителни точки.

Допълнителните критерии, които детските градини можеха да поставят към кандидатите като адрес на месторабота в административния район на градината, ще станат общи за всички институции.

В същото време от днес детска градина "Брезичка" в Бургас е с нов директор и нови учители. Това са част от набелязаните мерки, след като заснето със скрита камера видео показа как възпитатели малтретират децата там.

Заради поредния случай на агресия в детска градина се подготвят и протести в девет града в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България