Близо 46 хил. зрелостници писаха за "Смисълът на благодеянието" по Йовков

Снимка: БГНЕС

"Смисълът на благодеянието". Върху тази тема от откъс на "Песента на колелетата" на Йордан Йовков разсъждаваха зрелостниците на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Те писаха аргументативен текст, като избираха между есе и интерпретативно съчинение.

От младежите се очаква да са демонстрирали способност да разбират и тълкуват поставената тема, да формулират и аргументират теза, както и да са показали висока езикова култура.

Преди това изпитът включваше 30 затворени въпроса с по четири възможни отговора и 10 въпроса, които изискваха свободни отговори. Изпитът продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

45 924 зрелостници се явиха на днешната матура, която се проведе в 750 училища. Близо 3500 от предварително записаните зрелостници не са се явили на задължителната матура по български език. Един ученик в Ямбол и един в Самоков бяха отстранени заради ползване на мобилни устройства. В София трима се явиха без документи за самоличност, но след допълнителна проверка бяха допуснати до изпит.

Осем карантинирани зрелостници от различни градове на страната имаха възможност да положат изпита. Само двама болни от Covid-19 ще трябва да се явят на матура по български език и литература на 26 август т.г.

За първи път тази година беше организирано видеонаблюдение във всички регионални управления на образованието, а не само в МОН.

Изпитният вариант и отговорите могат да бъдат намерени на интернет страницата на МОН.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?