Близо 5 млн. лв. годишно ще струва възстановеното военно поделение във Враца

Ангел Найденов разчита общината да построи пътища и водопровод

Ангел Найденов, сн. БГНЕС

Военното поделение във Враца, което бе закрито по време на управлението на ГЕРБ, ще бъде възстановено през 2014 година, съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов.

 

Според новите армейски планове проектирането ще започне тази година, а следващата около 250 военни вече ще служат във Враца. За да стане това, министерството разчита и "на изразената вече готовност " от страна на местната власт да помогне с изграждането на пътища, канализация, водопровод и ел.захранване".

"Предвижда се за една година финансовите средствата за личен състав и текуща издръжка на военното формирование да са в рамките на 4 800 000 лева, а щатният състав от около 250 военнослужещи и цивилни служители да бъде за сметка на други военни формирования “, заяви Найденов по повод питане на депутатите Янаки Стоилов (БСП) и Венцислав Лаков ("Атака").

 

Отговорът на Ангел Найденов бе разпространен от ведомствения пресцентър в понеделник и в него се посочва още, че за възстановяването на поделението има "единно решение от страна на политическото и военното ръководство".

 

Срещу закриването на поделението имаше серия протести, но предишният военен министър Аню Ангелов не се съобрази с тях.

 

Според Найденов обаче решението от миналата година е взето прибързано и преди да бъдат изградени нови способности.

 

"При анализиране на този акт не бе намерено нито едно убедително доказателство, налагащо закриването на формированието", посочва Найденов.

 

Механизираният батальон във Враца ще изпълнява задачи по трите мисии на Българската армия – национална отбрана, подготовка и участие в мисии и подпомагане на населението при бедствия и аварии.

 

Преди да бъде закрито, поделението във Враца имаше състав от около 500 души.

 

Освен да възстанови поделението във Враца, Найденов предприе други промени в армейските планове, с които отмени планирани съкращения.

 

Ще бъде отменено реорганизирането на специалните сили в Пловдив, които трябваше да се трансформират от бригада в полк, и така няма да бъдат съкратени 300 души. Отмяната на реорганизацията в авиобазата в Безмер пък ще спаси работата на 200 военнослужещи и 20 цивилни служители. Отлага се, но временно, разформироването на седем бази на бригада "Логистика".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?