Близо 5 млрд. долара не достигат за хуманитарните операции на ООН

Службата на ООН за координиране на хуманитарните операции (OCHA) обяви, че за финансиране на хуманитарните операции през 2009 г. не достигат 4,8 млрд. долара, съобщи ДПА във вторник, като цитира данни, публикувани от организацията в Женева.

Общо в света средствата, необходими за хуманитарни дейности, са се увеличили с 1,5 млрд. долара от началото на годината. Общо за хуманитарни дейности сега са необходими 9,5 млрд. долара.

В средата на годината финансирането е било по-добро от всякога в абсолютни стойности и в процентно съотношение, като са били дарени 4,6 млрд. долара, покриващи 49 на сто от хуманитарните нужди. Все още обаче не достигат рекордните 4,8 млрд. долара.

Най-голямо е увеличението на средствата, необходими на Пакистан поради мащабните военни действия, които превърнаха в бежанци 2 милиона души. Необходимите финансови средства са нараснали от 55 млн. до 542 млн. долара.

Влошаващата се хуманитарна ситуация в ивицата Газа поради блокадата на анклава и израелската офанзива в началото на годината, са увеличили нуждите на палестинската територия с 341 млн. долара.

За хуманитарната помощ, която е необходима на Шри Ланка, ще са необходими допълнително 114 млн. д., тъй като войната на острова е оставила  285 000 души без дом и в "нужда от трайна подкрепа".

Зимбабве ще се нуждае от допълнителни 169 млн. долара спрямо очакваното по-рано, а Кения - от допълнителни 187 млн. долара на фона на нарастващата несигурност в продоволствието и притока на бежанци от Сомалия.

ООН намали слабо средствата, необходими на Сомалия, посочвайки, че несигурността в страната е принудила организацията да отмени програмата за раздаване на храни.
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?