Близо 50 милиона деца по света бягат от конфликти и бедност

Близо 50 милиона деца по света бягат от конфликти и бедност

Близо 50 милиона деца на Земята са принудени да живеят далеч от дома си заради войни, гангстерско насилие или бедност, съобщи Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) в доклад, цитиран от световните агенции.

Прогонените от въоръжени конфликти деца са 28 милиона, от които 10 милиона са бежанци, един милион - кандидати за убежище, а останалите 17 милиона са разселени в границите на родните си страни.

В търсене на по-добър живот, около 20 милиона деца са напуснали домовете си заради бедност и гангстерско насилие, наред с други фактори.

Около една втора от всички бежанци по света през 2015 г. са били деца, а 45 процента от тях идват само от две държави: Сирия и Афганистан.

Общо 100 000 пътуващи без придружител непълнолетни са подали молба за убежище в 78 страни през 2015 г., което е трикратно увеличение спрямо 2014 г.

Децата бежанци и мигранти за застрашени от множество заплахи, включително удавяне при прекосяването на морета, недохранване, дехидратация, отвличания, изнасилвания и убийства. Когато пристигнат в други страни, те чест се сблъскват с дискриминация и ксенофобия, посочи УНИЦЕФ.

Споделяне

Още от Свят