Близо 50 училища кандидатстват в инициативата за гражданско образование "Журналисти в училище"

Близо 50 училища кандидатстват в инициативата за гражданско образование "Журналисти в училище"

Общо 49 кандидатури от 47 училища в 40 населени места на страната бяха изпратени за участие в инициативата “Журналисти в училище“ до 13 март, когато приключи крайният срок за кандидатстване.

“Журналисти в училище“ е част от дейността на Фонд "Валя Крушкина“ при Фондация “Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) и има за цел да повиши медийната грамотност на ученици от горен курс на обучение, да стимулира сформирането на гражданска позиция сред подрастващите и да провокира интереса им към журналистическата професия.

Интересът към инициативата тази година е повече от два пъти по-голям в сравнение с миналата, когато бяха получени 23 кандидатури от 18 населени места. “Журналисти в училище" набира все по-голяма популярност в цялата страна. Изпратените заявики за участие от столицата са само 5 от всички 49.

За пръв път две от кандидатстващите училища са изпратили две различни покани към различни журналисти. Това са училищата СУ “Васил Левски“, Троян и СУ „Димитър Благоев“, Свищов. Общо 14 от кандидатстващите училища са участвали в конкурса и миналата година, в третото издание на инициативата.

Общественият съвет на Фонд „Валя Крушкина“ ще разгледа и оцени всички изпратени кандидатури. Критериите, по които ще бъдат оценявани кандидатите са: мотивация за участие в инициативата и проявен интерес от страна на учениците. След като приключи оценката, екип на ФРГИ ще се свърже с одобрените кандидати. Срещите с журналисти по места ще проведат в периода 20 март 2017 г. – 20 юни 2017 г.

Партньори в четвъртото издание на инициативата са: OFFNews.bg, mediapool.bg, БНТ, BTV, Nova TV, Bulgaria on air и BIT.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?