Близо 500 000 души в Европа използват български дигитален портфейл

Близо 500 000 души в Европа използват български дигитален портфейл

Близо 500 000 души в цяла Европа използват българското платежно решение iCard, съобщиха от едноименната компания.

Дигиталният портфейл е пуснат на пазара в началото на 2018 г. и към днешна дата е спечелил доверието на над 300 000 потребители на водещи пазари като Италия, Франция и Англия. Отскоро засилен интерес към iCard има и в Румъния, която има потенциал да изпревари дори водещи пазари като италианския, посочват от издателя на онлайн портмонето.

Сред основните му предимства са безплатната инсталация и регистрация, липсата на каквито и да е месечни такси, възможността да се плаща с телефон, както и да се правят мигновени преводи на пари между потребителите му.

Само за 2018 г. през системата на iCard са обработени 47 милиона трансакции на обща стойност над 1.7 милиарда евро.

"В момента навлизаме в заключителната фаза от съвместен проект с партньорите Visa и Apple и съвсем скоро ще можем да предоставим услугата Apple Pay както на клиентите си в България, така и на тези в цяла Европа. Вярваме, че така ще успеем да достигнем с решенията си до повече от един милион души в рамките на следващата година", коментира Явор Петров, изпълнителен директор на "Айкарт".

iCard e единственият дигитален портфейл в България, който предлага на клиентите си захранване на сметки в брой посредством верига от собствени банкомати, разположени в моловете в големите градове в страната, както и на каса в партньорските мрежи на OMV и FastPay.

Само българското платежно решение предлага и възможността за плащане с NFC аксесоари (NFC означава Near-field communication или комуникация от близко разстояние) , както и създаването на виртуални GiftCard - карти с персонализиран дизайн и мигновеното им изпращане директно в мобилния портфейл на получателя.

По данни на проучване на iCard на пазара в България към септември 2019 г. най-популярната банкова услуга в страната е дебитната карта, която се използва от 89% от всички българи. Над половината (55%) използват банкови преводи, близо една пета (24%) имат онлайн банкиране, а 16% - мобилно. Една 7 на сто от българите не използват банкови услуги.

"Айкарт" АД е основана през 2007 г. с екип от 8 души във Варна. През 2010 г. дружеството получава лиценз от БНБ за извършване на дейност като платежна институция, а година по-късно получава и лиценз за извършване на дейност като дружество за електронни пари.

"Айкарт" разполага с два дейта центъра в Люксембург и Швейцария, 24/7 риск-мониторинг център, фрод система, център за персонализация на карти, PCI DDS 3.2 сертификат.

През периода 2017 - 2018 компанията изгради център за видеоидентификация, поддържащ 12 езика. Чрез него се отговаря на изискванията за AML и KYC съответствие, осигурява се обработка и верификация на клиентски данни в реално време.

"Айкарт" е лидер на пазара на дигитални финансови услуги с операции в 30 страни и 250 служители. В началото на годината откри и офис в София.

През 2018 г. дружеството отчита 40% ръст в обема на обработените трансакции, извършени с платежни карти, издадени от "Айкарт", и 80% ръст в приетите и обработени трансакции като акцептираща институция.

Приходите ѝ за 2018 г. възлизат на над 62 млн. лв. Печалбата ѝ е над 10.4 млн. лв., което е с около 2 млн. лв. по-малко спрямо предходната година, показват данните ѝ от финансовия отчет.

Собственици на "Айкарт" АД  са Христо Георгиев и Свилен Савчев, чрез участие в "Интеркепитал Холдинг" АД, показва справка в Търговския регистър.

 

Споделяне

Още от Бизнес