Близо 500 000 жени протестираха срещу Тръмп във Вашингтон

Демонстрации имаше от САЩ до Австралия

Стотици хиляди жени, много от тях с розови шапчици, се събраха на протест в събота срещу новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, съобщават световните информационни агенции. Според различни оценки събралото се множество във Вашингтон е било около 500 000 души.

Протестът премина мирно за разлика събитията ден по-рано, когато стотици мъже в черни дрехи и качулки създадоха хаос по улиците на американската столица.

Протестът на жените показва дълбочината на гнева, който разделя страната след предизборната кампания от миналата година, коментира “Ройтерс“. В демонстрацията се включиха много познати лица от американския шоу бизнес и политиката, включително Мадона, бившият вицепрезидент Джон Кери и певицата Алиша Кийс.

Причината за масовото участие на жени може да се обясни със сексистките скандали, в които Тръмп се забърка по време на кампанията.

Опонентът на Тръмп по време на кампанията Хилъри Клинтън написа в Туитър: “Аз заставам до маршируващите“

В събота Доналд Тръмп написа първия си туит през официалния акаунт на Белия дом: “За мен е чест да ви служа като 45-я президент на САЩ, велики американци“. Той не споменава нищо за протестите.

През 1913 година, когато президентът Удроу Уилсън поема поста, във Вашингтон също се провежда огромен протест на американките, които настояват за избирателни права. Това се случва едва през 1920 година.

Протести срещу Тръмп имаше в много други американски градове. Много хора излязоха да шестват и в други държави, включително в Европа и Австралия. Протестът в Колорадо изкара на улиците десетки хиляди души, в Сиатъл колоната от демонстранти срещу новия президент е била дълга 5 км, предава ББС. В общо 30 канадски градове също имаше демонстрации.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?