Близо 500 нови заразени с коронавируса в Швеция и 16 в Дания

Близо 500 нови заразени с коронавируса в Швеция и 16 в Дания

С 18 се е увеличил за изминалото денонощие броят на починалите от Covid-19 в Швеция и те вече са общо 5500, съобщиха здравните власти.

За същия период в страната са били регистрирани нови 475 случая на коронавирус. Броят на регистрираните заразени в Швеция е достигнал 74 333.

2470 човека се нуждаят от интензивна терапия.

Ограничителните мерки в Швеция включваха затваряне на границите за чужденци от държави извън Европейския съюз, забрана за събиране на повече от 50 души на едно място, препоръка за дистанционно обучение за учениците от горните класове и университетите и затваряне на детските градини. В страната обаче не бе наложена карантина, а магазините и ресторантите работеха. На 15 юни правителството отмени препоръката за дистанционно обучение. Оттогава в Швеция отново има отново спортни състезания, но без публика.

В Дания заразените с коронавирус са се увеличили през последното денонощие с 16 и вече са 12 916. За втори пореден ден няма нови починали и броят им остава 609. 12 045 заразени вече са се възстановили.

В датски болници са настанени 18 носители на вируса, от които петима са на интензивно лечение. В страната са направени тестове на общо 924 644 човека.

Разпространението на коронавируса в Дания не се ускорявало от май, когато започна втората фаза от облекчаването на ограничителните марки, с отварянето на ресторантите, кафенетата и търговските центрове. Впоследствие бяха отворени училищата и детските градини, общественият транспорт отново започна да се движи, а библиотеките, черквите и спортните зали отвориха врати. Нощните клубове в Дания обаче остават затворени до края на август.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус