Близо 500 цивилни бяха евакуирани от Хомс под обстрел

Близо 500 цивилни бяха евакуирани от Хомс под обстрел

Около 500 цивилни сирийци бяха евакуирани под обстрел от обсадените квартали на град Хомс, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес.

Сирийската държавна телевизия посочи, че операцията е извършена "въпреки обстрела на въоръжени терористични групировки", имайки предвид бунтовниците, които контролират кварталите, обсадени от 20 месеца от войските на режима на Башар Асад.

Сирийският Център за наблюдение на правата на човека уточни, че огънят е бил насочен към квартал Карабис, където десетки мирни граждани се били събрали, за да бъдат евакуирани с коли на ООН. Бунтовниците обвиниха режима за обстрела.

Според местните власти, цитирани от Ройтерс, в неделя от старата част на Хомс са били изведени 600 души. По данни на ООН в петък от Стария град са били евакуирани 83 души.

Споразумението, сключено под егидата на ООН, предвиждаше спиране на огъня поне до неделя вечерта, за да бъдат евакуирани от Хомс желаещите жени, деца и възрастни хора и спешно да бъде доставена помощ за близо 3000 души, предпочитащи да останат под обсада.

Снощи ООН и сирийският Червен полумесец успяха да разпределят част от помощта, независимо че автоколоната им бе обстреляна в нарушение на примирието, за което режимът и бунтовниците се обвиниха взаимно.

Според Центъра за наблюдение на правата на човека при вчерашния обстрел на Стария град са убити петима души, включително бунтовнически командир, а 20 души са ранени.

Доброволците от сирийския Червен полумесец и служителите на ООН обаче са напуснали района невредими.

Делегация на сирийския режим пристигна в неделя в Женева за участие във втория кръг от преговорите с опозицията по егидата на ООН, съобщи сирийската държавна телевизия, цитирана от АФП.

Ръководителят на делегацията, външният министър Уалид Муалем, трябва да се срещне тази вечер с международния посредник в сирийската криза Лахдар Брахими.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?