Близо 5000 родители не пускат изобщо децата си на училище и градина

Близо 5000 родители не пускат изобщо децата си на училище и градина

Децата на 4835 родители не са записани изобщо на училище или в задължителните предучилищни групи в градините. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура, която беше назначена като част от мерките на държавата за връщането на деца в образователната система.

Целта на проверките е да се обезпечи конституционното право на децата на образование, съобщиха от прокуратурата. Оттам не упоменават броя на засегнатите деца.

В 8278 случая проверките са констатирали родители, които не осигуряват присъствие на децата си, подлежащи на задължително предучилищно образование, записани в целодневна, полудневна или почасова форма на организация в детска градина или училище, или подлежащи на задължително училищно образование, записани в дневна, вечерна, дистанционна или комбинирана форма на обучение в училище.

Установени са 264 родители, които не осигуряват присъствието на децата си в допълнителното обучение.

С оглед констатациите от проверката от компетентните органи са съставени 1173 акта за нарушение и 509 наказателни постановления.

В 62 случая прокурорите са ангажирали по реда на надзора за законност кметовете на общините, които не са определили длъжностни лица за извършване на проверките.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?