НЦИОМ:

Близо 60 на сто от гласоподавателите подкрепят протестите

ГЕРБ стеснява подкрепата си, но остава първа политическа сила

Близо 60 на сто от гласоподавателите подкрепят протестите

Доста над половината от пълнолетните българи – 58 на сто - подкрепят протестите срещу кабинета “Орешарски”. Това показва проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ). Против протестите към 10 юли са 42 процента от анкетираните.


По-висока подкрепа за протестите срещу кабинета социолозите регистрират сред хората на възраст до 49 години, сред висшистите и сред хората с жизнен стандарт около и над средния. 67 на сто от столичаните подкрепят протестите срещу кабинета, както и 57 процента от жителите на областните центрове и 65 на сто от жителите на малките градове. 52 на сто от жителите на селата не подкрепят протестите.

Сред онези, които не подкрепят протестите, се срещат най-често възрастни хора над 60 години, с основно и със средно образование, жители на селата и представители на етническите малцинства.


Според НЦИОМ 37 %искат правителството да подаде оставка веднага. На тази позиция по-често застават хора на възраст до 39 години, хора с по-висок от средния жизнен стандарт, столичани и жители на малките градове.

За бърза оставка на кабинета се обявяват 42 процента от столичаните, 40 на сто от жителите на областните центрове, 44 на сто от живеещите в малките градове и 27 процента
от хората, които живеят в селата.

23 процента искат оставка на кабинета "Орешарски", като не настояват това да се случи незабавно. Вероятно тази позиция се аргументира с идеята "нека първо да се свърши най-неотложното", смятат от НЦИОМ. По-често от останалите такъв отговор дават хората на възраст между 40 и 49 години.

Според 30 процента правителството не трябва да подава оставка. Това е мнението на най-възрастните - над 60 години (48 на сто от тях), на анкетираните с основно и по-ниско
образование, на живеещите в големи лишения и на жителите на селата (38 процента от тях).


47 на сто смятат, че за страната ще е по-добре, ако се проведат предсрочни парламентарни избори, а 35 процента – че е по-добре правителството да изкара мандата си докрай.

За предсрочни парламентарни избори по-често се обявяват хората на възраст между 18 и 49 години, тези с висше образование , със среден и с по-висок жизнен стандарт и столичани.

Ако изборите са днес: ГЕРБ – 22%, БСП – 19%, Атака извън НС

Към момента на провеждане на проучването за ГЕРБ биха гласували от 22% до 23%, а БСП печели симпатии в интервал от 19% до 20%.

Според НЦИОМ налице е известно свиване на електоралната тежест на ГЕРБ, в рамките на 1-2%, докато БСП леко разширява електоралната си подкрепа, в рамките на около 2-3%.

Ако изборите за Народно събрание бяха на 10 юли 2013 г., в следващ парламент със сигурност би присъствало и ДПС с електорална подкрепа между 6% и 7%.

"Атака", Движение "България на гражданите" (ДБГ) и НФСБ получават по около 3% от електоралните симпатии на имащите право на глас.

Що се отнася до новоучредени формации, както и до заявения Реформаторски блок, все още е рано да се мери електорална подкрепа за тях, доколкото тези проекти засега остават в сферата на намеренията, дори според някои от учредителите им, коментират от НЦИОМ.

Три четвърти от хората, които са гласували за ГЕРБ на 12 май, твърдят, че биха повторили вота си и днес. Сред гласувалите за Коалиция за България, този дял е 85%, а сред избирателите на ДПС - 82%.

Данните на НЦИОМ си противоречат с оповесетеното изследване от “Галъп Интернешенъл” миналата седмица. Според Галъп, ако вот се проведе сега, първа политическа сила ще е БСП, която изпреварва ГЕРБ с 4 процента повече подкрепа, трета ще е ДПС, а нов вот ще остави извън Народното събрание партията на Волен Сидеров, тъй като "Атака" би събрала само 1.8 на сто гласове и няма да успее да надскочи 4-процентовата бариера.

От Галъп твърдят, че 21-22% отговарят, че ще гласуват за БСП, за ГЕРБ бюлетина ще пуснат 17.8 процента от гласоподавателите, а за ДПС – 6.4 на сто.

Орешарски – четвърти по рейтинг, най-одобряван Плевнелиев

От НЦИОМ оповестиха също, че най-харесваният български политик към 10 юли е президентът Росен Плевнелиев. Според изследването 54 на сто от българите одобряват работата му, а 35 на сто не.

За последните месеци няма съществени промени в рейтинга на президента. Втора е
Йорданка Фандъкова - с 49 на сто, а трети - Георги Първанов с 46 процента одобрение.

Следва Пламен Орешарски с 37 на сто рейтинг, а пети е Бойко Борисов - с 34 на сто. В първата десятка са и председателят на НС Михаил Миков /28 на сто/, Сергей
Станишев - 27 процента, Красимир Каракачанов и Янаки Стоилов с
по 24 на сто, както и Меглена Кунева - с 21 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от България