Близо 60% от българите не знаят достатъчно за правата си като граждани на ЕС

Мнозинството от хората в България (58%) декларират, че не знаят достатъчно за правата си като граждани на Европейския съюз. Това показва проучване на Евробарометър, публикувано в петък в Брюксел. 40% от българските граждани се определят като по-скоро запознати с правата си.

Данните за ЕС като цяло са сходни - 45% от всички европейци се определят като запознати с правата си.

Изследването е част от инициативата "Европейска година на гражданите“, която ЕК започна през октомври миналата година. По този повод есенното издание на Евробарометър разглежда степента на запознатост на българските граждани с техните права като граждани на Европейския съюз.

Мнозинството от българите над 15-годишна възраст (53%) заявяват, че биха искали да получат повече информация за тези си права. Над една трета (35%) от запитаните в България биха искали да знаят повече какви права имат, за да работят в друга страна от общността.

Малко под една четвърт от българите биха искали да узнаят повече за правата си да живеят в друга страна от Европейския съюз, а получаването на медицинска помощ в друга страна членка от общността вълнува 15%.

Малко под половината (47%) от българските граждани се възприемат като граждани на Европейския съюз, което е по-малко от средното за всички граждани на Европейския съюз (63%). Подобни на данните за България са и нагласите в другата най-скоро присъединила се членка на Европейския съюз – Румъния (51%).

Свободното движение на хора, стоки и услуги между страните членки е най-положителното постижение на Европейския съюз, смятат 45% от българските граждани. Следват мирът между държавите членки на ЕС, посочен от 30%, и "икономическата сила на ЕС", посочена от 7% от респондентите.

Споделяне

Още от Европа