Близо 600 000 души протестираха срещу Брекзит в Лондон

Близо 600 000 души протестираха срещу Брекзит в Лондон

Близо шестстотин хиляди души излязоха на протест в Лондон, за да призоват за втори референдум за бъдещето на Великобритания в Европейския съюз, предадоха световните информационни агенции. Данните за числеността на протестиращите е на организаторите от групата “Пийпълс воут“ (народен вот), цитирани от ББС.

Кметът на британската столица Садик Хан е сред политиците, участващи в протестното шествие, чиято кулминация бе пред парламента. Той заяви в Туитър, че това е "исторически момент в нашата демокрация".
 
Организаторите очакват това да бъде най-голямата подобна демонстрация. Хиляди активисти от цялата страна пристигат с около 150 автобуса за участие в проявата.

Протестът е подкрепян от британския в. "Индипендънт", чиято онлайн петиция за втори референдум за Брекзит е подписана от близо 900 000 човека.

На референдума през 2016 г. Брекзит победи с 51,89 на сто "за", а 48,11% от британците бяха "против". За оставането на Великобритания гласуваха масово хората в Лондон, Шотландия и Северна Ирландия.

Министър-председателката Тереза Мей изключва възможността за нов референдум за Брекзит. Социологическите проучвания показват, че страната е дълбоко разделена по въпроса, но все пак има малка промяна в масовите нагласи и те са за оставане в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?