Близо 600 китайски чиновници обвинени в корупция за над 700 млн. долара през октомври

През 2017 г. близо 160 хил. души в Китай са наказани за корупция и нарушаване на партийната диспицплина

Само през октомври в Китай са били обвинени 572 чиновници заради корупция в размер на над 5 млрд. юана или 726 млн. долара, предаде китайската държавна агенция Синхуа, цитирана от ТАСС в неделя. И това са случва само в първия кръг от провежданата нв страната национална инспекция за борба с организираната престъпност.

Специални групи са изпратени в десет провинции на страната да разкриват корупцията и в рамките на изтеклия месец те са успели да образуват 1791 дела, свързани с организирана престъпност, и са разкрити 96 престъпни банди, чиито членове са арестувани.

Синхуа допълва, че следващите два рунда от битката с корупцията ще се проведат през 2019  г. и ще обхванат всички китайски провинции.

ТАСС отбелязва, че борбата със злоупотребите при изпълнение на служебните пълномощия с Китайската народна република се активира с идването на власт през 2012 г. "пето поколение" комунистическо ръководство начело със Си Цзинпин. Пред последните няколко  години в резултат на мащабната антикорупционна кампания от постове бяха лишени и изплатени до живот зад решетките не само обикновени държавни, но и висши чиновници и дори партийни функционери. Според западната преса обаче обвинения за подкупност получават вътрешни опозиционери на Цзинпин, за да се разчисти партията от неудобни му хора.

Според официалната статистика на Китай, само за 2017 г. над 159 хил. души в страната са получили различни наказания за нарушаване на партийната дисциплина и за корупция.

Споделяне

Още от Свят