Близо 600 населени места са на воден режим

Близо 600 населени места са на воден режим

Над 200 млн. лв. ще вложи Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) във водния сектор през следващата година и половина, съобщи във вторник заместник-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски.

Средствата са от Световната банка и ще отидат за дострояване на язовирите “Нейковци” -Трявна, “Луда Яна”- Панагюрище и “Пловдивци” – Рудозем. Част от парите са за рехабилитация на язовир “Студена” – Перник, уточни Михалевски. Според предварителните планове на ведомството, работата по проектите трябва да започне през април 2008 година.

Около 600 малки населени места в момента са на воден режим, каза заместник-министърът. Най-тежко е положението в областите Търговище, Разград, Шумен, Ловеч, Габрово и Бургас. Около Търговище има населени места, в които изобщо няма вода, коментира той. Там се работи за прехвърляне на вода от други източници, като за целта са отпуснати 1,1 млн. лв. Проблемът ще се реши до месец и половина, прогнозира Михалевски. Той уточни, че в населените места, които са на воден режим, живее 4 на сто от населението в страната.

Нужни са между 40 и 50 млн.лв. годишно за периода от 2008 до 2012 година за да се доизградят останалите язовири - “Кюстендил”, “Бяла”, “Черни Осъм”, “Индже войвода” и “Ракочевица”. Средствата ще се търсят от бюджета, коментира Михалевски.

Подобряване на енергийната ефективност в шест ВиК дружества – Добрич, Търговище, Разград, Сливен, Стара Загора и Смолян ще се провежда с останалите средства от Световната банка. Днес заместник-министър Димчо Михалевски подписа договор за оборудване на помпените станции за питейни води в Русе, който е на стойност за над 1,1 млн.евро. Близо 47 млн. евро ще бъдат вложени за подобряване на водоснабдяването, канализацията и пречистването на водите в крайдунавския бряг.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?