Близо 64 000 първолаци тръгват на училище

В Ковачевци не искат бежанци в местното училище, имали "болести, въшки, глисти и варицела"

Близо 64 000 първолаци тръгват на училище

Започва новата учебна година в цялата страна. По данни на Министерството на образованието първокласниците са близо 64 хиляди, с малко повече от миналата година, а общо в страната има около 750 хиляди ученици. Около 127 хиляди са педагозите - учители, психолози, възпитатели и ресурсни учители.

Новата учебна година ще започне с неприключили ремонти в над 50 училища, но до отлагане на първия звънец няма да се стигне никъде Учебната година ще започне нормално и във всички райони, пострадали от наводненията през последните месеци, увериха от Министерството на образованието и науката, както и самият служебен премиер Георги Близнашки.

Очаква се на места в страната родителите да дарят парите за цветя за училищата, пострадали от бедствията.

В Ковачевци не искат децата им да учат с бежанци

Междувременно образователният министър Румяна Коларова не отрече, че има проблеми с някои ремонти, както и с някои първолаци.

В Ковачевци например децата на 12 семейства не могат да учат, понеже общината не иска да им даде статут на бежанци, открои тя.

Решението се търси, но понеже общинския съвет дава пари, затова трябва да решат от общината дали да могат да учат в това училище. Надявам се това решение да бъде взето днес, каза още Коларова.

Междувременно в репортаж Нова телевизия показа опасенията на местните в Ковачевци. Според учители и родители децата на бежанците не са сирийци. Друг аргумент е, че те вероятно имали болести като „малария, варицела и глисти“.

На въпрос дали ако децата на бежанците преминат през необходимите лекарски прегледи, учители и родители ще склонят да ги приемат в класните стаи преподавател от училището заяви, че става дума за „учебния процес“ и как „той ще повлияе на нашите деца“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?