Близо 6800 бунтовници и мирни жители са евакуирани от Източна Гута

Близо 6800 бунтовници и мирни жители са евакуирани от Източна Гута

Най-големият досега конвой, с който бунтовници и мирни жители се евакуират от Източна Гута, напусна тази нощ бунтовническия анклав. Това съобщи сирийска държавна медия, предаде Франс прес.

Сто автобуса, превозващи общо 6749 души, четвърт от които - бунтовници, заминаха през нощта от район в анклава, контролиран от групировката Файлак ар Рахман, предаде официалната агенция САНА.

Евакуацията се осъществява в рамките на споразумение, сключено миналата седмица от ислямистката група с Русия, подкрепяща режима, след като въздушна и сухопътна операция, предприета през февруари от силите на президента Башар Асад, постави на колене бунтовническата крепост, обсадена още през 2013 година. Властите вече си възвърнаха контрола над 90 и повече процента от тази територия.

Смазани от огнената лавина на офанзивата и омаломощени от петгодишната обсада, бунтовническите групировки склониха една по една да напуснат позициите си в Гута и да се изтеглят в северозападната провинция Идлиб, неподконтролна все още на режима.

 

В началото на годината Дамаск обяви за свой приоритет отвоюването на Източна Гута, откъдето бунтовниците изстрелваха снаряди и ракети по столицата, напомня АФП.

През изтеклите три денонощия за Идлиб са извозени 13 190 бунтовници и членове на семействата им, сочат данни на руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.

Споделяне

Още от Свят