Близо 70 са вече жертвите на тайфуна Мангхут в Китай и Филипините

Близо 70 са вече жертвите на тайфуна Мангхут в Китай и Филипините

Най-малко 65 са вече жертвите на тайфуна Мангхут във Филипините, съобщи агенция Синхуа. Още 43-ма са изчезналите хора, а 64 са ранените.


Най-много загинали има в Кордилиерския район на остров Лусон, където в събота ветровете са достигнали скорост от 205 км/час. Безследно изчезналите са най-вече хора - миньори и техните семейства, потърсили убежище в триетажно хале над подземна мина край северния град Итогон. Цялата сграда обаче рухнала и била отнесена от внезапно земно свличане на целия планински склон, върху който тя била построена. В заслона е имало между 40 и 50 души, чиято съдба е неизвестна, предаде Асошиейтед прес, цитирайки кмета на града. Според него практически няма шанс някой от тях да е оцелял.


В момента около 300 спасители - полицаи, войници, пожарникари и доброволци, отчаяно ровят букварно с голи ръце в развалините, калта и скалите на мястото на свлачището, опитвайки се да открият някакви признацина живот.


Четирима загинали има и в южнокитайската индустриална провинция Гуандун. Трима от тях са станали жертви в провинциалната столица Гуанчжоу на падащи дървета, повалени от ураганния вятър. Медицинска помощ там са потърсили близо 400 души, съобщи Синхуа.


Тайфунът връхлетя южното китайско крайбрежие вчера и навлезе навътре в континента, поваляйки дървета, прекъсвайки движението по улици и шосета и наводнявайки сгради и обширни територии край брега. Днес Мангхут се е насочил към автономния район Гуанси-Чжуан, западно от Хонконг, и се очаква да премине над неговата столица Нанин, след което да се придвижи още по на запад към известната като туристическа дестинация провинция Юнан, граничеща с Мианма, Лаос и Виетнам.


След като най-лошото от стихията - най-тежката от близо 40 години - отмина, в Хонконг започна разчистване на разрушенията и отстраняване на причинените щети. Там са ранени над 200 души. В града е била регистрирана скорост на вятъра от 195 км/час.

Споделяне

Още от Свят