Близо 700 българи замесени в източване на гръцката пенсионна система

Около 670 българки и 20 българи в Гърция са се възползвали от пропуски в осигурителната система на страната и са се домогнали до пенсии, чийто размер стигал до 500 евро на месец, пише в четвъртък гръцкият в. "Вима", цитиран от БТА.

Става дума за схема, осъществявана в продължение на години във вреда на гръцката осигурителна система и на осигурените, казал пред вестника заместник-министърът на труда Йоргос Кутруманис, който разкрил, че добре скалъпената измама вече занимавала властите в Гърция и България.

Вестникът отбелязва, че полицията е разкрила бюра, давали работа на българки в Атина и Солун, като основно условие за това било българките, довеждани в Гърция, да са около пенсионната възраст, тоест на 53-54 години. След като идвали в Гърция, българките били уреждани на различни работни места, най-вече като чистачки в хотели, ресторанти и частни фирми. Бюрата по труда заявявали пред властите фалшив адрес за местопребиваването им в града, в който работели, лепели им фалшиви осигурителни таксови марки и след едногодишен престой в Гърция, ги връщали обратно в България.

За всяка българка, доведена в Гърция, бюрата по труда са получавали от нея комисиона, достигаща до 10 на сто от заплатата, която тя е взимала за работата си в страната. След като нашенките навършвали 55 години, имайки 14 години трудов стаж в България (съгласно българското законодателство), са подавали документи за пенсия в размер на 500 евро с мотива, че са работили в Гърция и представяйки данни за постоянно жилище в Гърция.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?