Близо 72 млн. лв. са изплатени с грантове за микро и малки фирми за Covid-19

Всички подадени проектни предложения вече се оценяват

Близо 72 млн. лв. са изплатени с грантове за микро и малки фирми за Covid-19

71.7 млн. лв. вече са изплатени на микро и малки фирми под формата на грантове заради загуби по време на извънредното положение, съобщиха в петък от Министерство на икономиката. Става въпрос за схемата "Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19".

Грантовете варират от 3 000 до 10 000 лева за фирма, като не могат да надвишават 10% от нетните приходи за продажби. В петък е стартирала и оценката на последните три оценителни сесии, с което всички над 27 хил. подадени проектни предложения по процедурата вече са в оценка.

"Изпълняваме един от основните ангажименти, които поехме, а именно по-бързо достигане на средствата, за преодоляване на икономическите последици от кризата, към българския бизнес", коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

По думите му бързото усвояването на средствата от българските фирми, както и скоростта по тяхното изпълнение, са изключително важни. Борисов посочи, че само за последния месец са изплатени над 40 млн. лв. и допълни, че са осигурени необходимите средства всички кандидатствали по процедурата и отговарящи на условията подадени проектни предложения да бъдат финансирани.

Управляващият орган на програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 – 2020 подписа нови 1209 броя административни договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с одобрените за финансиране кандидати от девета и десета оценителни сесии по процедурата. Приключи и оценката по дванадесета оценителна сесия, като по нея са одобрени за финансиране 778 проектни предложения.

През тази седмица приключи подаването на проектни предложения и по процедурата за "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19". До крайния срок, който беше 16.30 часа на 24.08.2020 г са получени 1 932 броя проектни предложения на стойност 263.6 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?