Близо 75 млн. лева раздаде правителството на общини и за подпомагане на родители

Премиерът: Ще изпълним всички мечти на софиянци

Близо 75 млн. лева раздаде правителството на общини и за подпомагане на родители

Близо 75 милиона лева разпредели Министерския съвет между общини и за подпомагане на родители, останали у дома, за да гледат децата си по време на третия локдаун. Това става ясно от съобщение на правителствената информацонна служба.

Над три четвърти от средствата са за подпомагане на родители. Останалите отиват за общините Костинброд, Бургас и София – всичките управлявани от кметове на ГЕРБ, както и за Ловчанската митрополия.

Премиерът Бойко Борисов обеща още да изпълни всички мечти на столичани, като изгради метрото и Околовръстното шосе на София.

Нови 52 млн. лв. за родители останали с децата си у дома заради локдауна

За подпомагане на семейства с деца до 14 години, при които родителите се е наложило да останат вкъщи и да се грижат за децата си, докато училищата, яслите и детските градини са затворени заради пандемията, правителството отпусна 52 милиона. лв. Така общата сума по тази мярка нараства до 73 милиона лева.

"С предходния трансфер на средства от 21 милиона лева по мярката помогнахме на над 41 000 семейства", припомни Борисов.

Помощта се изплаща пропорционално за дните неплатен отпуск, като размерът за един месец е 650 лв. за семейства с 1 дете и 975 лв. за семейства с 2 и повече деца. Мярката има подоходен критерий, който беше увеличен на 150% от минималната заплата, което означава, че семейство с едно дете трябва да има доход до 2925 лв., а с две и повече – до 3900 лв.

София получава 20 млн. лв. за 10 нови метровлака

Правителството отпусна и традиционния годишен трансфер за дейността на общинското дружество "Метрополитен". Тази година сумата е в размер на 20 милиона лева, които ще отидат  за придобиването на нови 10 метровлака за третата линия метрото, както и за доставка и монтаж на преградни врати за метростанции от първия и втория метродиаметър.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова благодари за подкрепата. Тя отбеляза, че за 4  години са изградени  12 километра с 12 станции от третата линия на метрото.

През последните години държавата е оказала съдействие за реализирането на три големи приоритета за столицата - строителството на метрото, довършването на Южната дъга на Околовръстното шосе и изграждането на училища и детски градини, за което целево бяха отпуснати 70 милиона лева от Министерския съвет. "Въпреки кризата, с помощта, която получихме от правителството през последната година, осигурихме промяната и развитието на София", каза Фандъкова.

Бойко Борисов изтъкна, че скоро се очаква да приключи разширението на Околовръстния път в отсечката от квартал "Младост" до магистрала "Тракия" и веднага след това ще започне  строителството в участъка между магистрала "Струма" и булевард "Цар Борис III".

"Ще изпълним всички мечти на софиянци. Преди години в София нямаше метро, нямаше Околовръстно шосе, помните какво беше - градът колабираше", заяви премиерът.

Ловчанската митрополия ще прави духовно-просветен център

Правителството предостави безвъзмездно на Ловчанската митрополия държавен имот за създаване на духовно – просветен център и отпусна 879 000 лева за ремонт на сградата, в която се е помещавал кожарския техникум в Ловеч. Именно той ще послужи за разширяването на църковното училище.

Ловчанският митрополит Гавриил благодари на Борисов за подкрепата "да обучава децата в християнската вяра и добродетели". Той посочи, че с днешното решение на Министерския съвет се дава възможност за разширяване на училището и превръщането му от начално – до ІV клас, в основно общообразователно училище с християнско възпитание – до VІІІ клас.

"С това искаме още една лепта да дадем за доброто възпитание на децата. Вярата ще ни помогне да се съхраним и за в бъдеще", добави Ловчанският митрополит.

Борисов отбеляза, че през годините правителството винаги е подпомагало изграждането и реставрацията на храмове в цялата страна и припомни, че за строежа на катедралния  храм "Св. Св. Кирил и Методий в Ловеч държавата е дала 828 000 лева в периода от 2014 г. до 2019 г.

"Сега и този нов духовен център ще бъде място за ограмотяване и за разпространение на християнските ценности. Парите отиват за обучение на всички деца", изтъкна премиерът Борисов. Министър-председателят беше категоричен, че правителството ще продължава да помага на църквите и манастирите в България, независимо от възраженията на опозицията.

Нови 1.68 млн. лева за детски градини в Костинброд и Бургас

Правителството отпусна нови 1 680 689 лв. по линия на тригодишната програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища.

Средствата са за детски градини на територията на общините Костинброд и Бургас.

"Отпуснати средства са по линия на тригодишната програма на МОН до 2022 г., защото грижите за децата са наш неотменен приоритет", заяви Бойко Борисов. Той посочи, че за три години по програмата ще бъдат отпуснати общо 210 милиона лева.

На община Костинброд се отпускат 1 381 011 лева за проектиране и строеж на двуетажна детска градина за шест групи в града и 275 820 лева за проектиране на детска градина в село Петърч.

На община Бургас се осигуряват 23 858 лева за дейности по строителен надзор, свързани с изграждането на два нови филиала на детски градини в бургаския комплекс "Братя Миладинови" и в квартал "Горно Езерово".

Общо 136 проекта бяха одобрени миналата година, след като правителството прие програмата на МОН. За нови детски ясли и градини и за надграждане на съществуващи бяха одобрени 89 предложения. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за нови сгради и учебни корпуси и реконструкция, надстрояване и пристрояване на съществуващите.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?