Близо 80% от сградите нямат защита от мълнии

Близо 80% от сградите нямат защита от мълнии

Поне 80% от сградите в България нямат мълниезащитни инсталации или те не работят, съобщава Христомир Иванов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, цитиран от вестник “Сега”.

“Сравнително добро е положението с новите сгради, тъй като те не могат да получат разрешение за експлоатация от ДНСК без документ, че такава инсталация е изградена. След това собственикът или управителят се задължава да извършва съответните проверки. При старите сгради ситуацията е много лоша, в това число и с панелките. Те са строени преди 30-50 г., след което покривите им са претърпели множество ремонти, без последващи проверки за изправност на мълниезащитните инсталации. Което е много неправилно, защото едно от първите неща, които правят майсторите, когато се качат на покрива да полагат нова изолация, е да изрежат всички стърчащи железни елементи”, коментира Иванов.

Проблемът е, че в държавата няма конкретен орган или институция, който да отговаря за контрола над мълниезащитните съоръжения.

Правилата за защита от мълнии са уредени в наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, приета през 2010 г. Към нея обаче не е създадена структура, която да я прилага. Задължението по спазването е поверено изцяло на собствениците и ползвателите на сгради.

“Ако дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР констатира, че дадена бензиностанция няма никаква или няма работеща мълниезащитна инсталация, тя няма на кого да предаде сигнала си", коментира инж. Иванов. По думите му през последните години гръмотевичната активност се е увеличила 3-4 пъти.

Средният брой на дните с гръмотевици за страната е бил 30 на година. Над нормата са били Райково с 41 дни, Чирпан - 39.5, София – 38.5, Ботевград – 37, Враца - 36.5, Долна Митрополия – 35, и т.н.

Преди два дни мъж на 47 години бе убит от мълния в столичния квартал “Люлин“, докато е разхождал кучето си. Трагедията се е сллучила край дървена беседка до бл. 632.

Споделяне

Още от България